HABER

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: (2)

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Maalesef 2015 ve 2016 yılında yaşananlar dolayısıyla ciddi bir sendeleme yaşadık. Şunu açıkta ifade edeyim ki 8 aylık veriler 2017 yılının toparlanmaya başladığını, giderek atılım yapmakta olduğunu gösteriyor. Bu sevindiricidir." dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte kentte gelen Kurtulmuş, Vali Seddar Yavuz'u makamında ziyaret etti.

Daha sonra valilik toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Kurtulmuş ve Eroğlu, Ordu'ya yapılan ve yapılması planlanan projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, Ordu'nun AK Parti iktidarları zamanında önemli hizmetleri alan bir il olduğuna dikkati çekerek, "Her alanda neredeyse eksikleri tamamlanmış olan bir ilimizdir. Eksik olanlar içinde canla başla gayret ediyoruz. Bunların tamamlanması içinde sonuç odaklı çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Eğitim ve sağlıkta Ordu'nun hemen hemen hiçbir probleminin kalmadığını vurgulayan Kurtulmuş, "Karayolları bakımından planlama açısından sorun kalmamıştır. Ama maalesef yollarda bazı gecikmeler var. Özellikle Ordu ve Fatsa çevre yollarına ilişkin süreçleri çok yakından takip ediyoruz. İnşallah Ordu'nun yol sorunu bütünüyle ortadan kaldırılmış olacaktır. Bu noktada bütün bakanlıklardan istediklerimiz hizmetleri de rahatlıkla alabiliyoruz." ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışmalarına değinen Kurtulmuş, şöyle devam etti:"Türkiye bilindiği üzere 2014 yılında turizmde en üst seviyelere ulaşmıştır. Maalesef 2015 ve 2016 yılında yaşananlar dolayısıyla ciddi bir sendeleme yaşadık. Şunu açıkta ifade edeyim ki 8 aylık veriler 2017 yılının toparlanmaya başladığını, giderek atılım yapmakta olduğunu gösteriyor. Bu sevindiricidir. Hem gelen turist sayısı bakımından hem de doluluk oranları açısından önemlidir."

Yeni dönemde de bakanlıklarının stratejisi bakımından iki alanda odaklandıkları belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bunlardan birisi, yeni pazarların açılması. Bilinen Almanya, Rusya ve İngiltere gibi ülkelerden turistlerin gelmesi değil, dünyanın başka yerlerinden de turistlerin gelmesini sağlamak ve yeni pazarlara açılmak. Özellikle Uzak Asya pazarına açılmak. Geçen hafta Çin'de idik. Orada Çin, Hindistan, Kuzey Kore ve Japonya. Bu dört ülkenin ortak özelliği çok güçlü bir orta sınıfa sahip olması. Yani tüketim ihtiyacı olan yeni bir orta sınıfları var. Geçen haftada Çin'in kapısını çaldık ve çok olumlu tepkiler aldık. İnşallah 2018 yılında Çin'de bir Türkiye yılı olacak. Aynı zamanda önümüzdeki hafta Hindistan'dan önemli bir grup geliyor. Onları da burada ağırlayacağız."

İkinci olarak ise üzerinde durdukları şeyin ürün çeşitlendirmesi olduğunu aktaran Kurtulmuş, "Turist sadece deniz, kum ve güneş için gelmesin. Türkiye'de dağ turizmi, kış turizmi, sağlık turizmi, kongre ve inanç turizmi gibi çok çeşitli alanlarda herhalde dünyanın bütün turizm alanlarında faaliyet gösterebilecek olan çok nadir ülkelerden birisi Türkiye'dir. Bu alandaki çeşitliliği de sağlamak için gayret sarf edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Potansiyel itibarıyla Ordu ilinin turizm alanındaki ürün çeşitliğini sağlaması bakımından çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Kurtulmuş, bununla ilgili de ilgili bakanlıklarla yakın bir çalışma ve temas içerisinde olduklarını söyledi.

Amaçlarının Türkiye'nin daha güçlü bir hale gelmesini temin etmek olduğunu belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye el ele kola kola büyük Türkiye istikametinde yürüyüşünü sürdürürken de birileri de bundan rahatsızlık duyuyor. Türkiye'nin ayağına çelme takmak için her türlü imkanı kullanmaya gayret ediyorlar. Amaç Türkiye'nin güçlenmemesidir. Hep söylüyoruz, 10 bin, 12 bin dolarlar seviyesinde milli geliri olan Türkiye başka bir Türkiye'dir. 25 bin dolarlar seviyesinde olan Türkiye ise başka bir Türkiye olacaktır. Bunun önüne geçmek için maalesef her türlü oyunlar ve kumpaslar kuruluyor. Darbe girişimlerinden, terör örgütlerinin Türkiye'nin başına bela edilmesine kadar bir çok alanda Türkiye güçlükle karşılaşıyor. Bunları da aşarak yolumuza devam ediyoruz. Millet devlet kaynaşmasıyla bu süreçleri aşıyoruz, aşmaya da devam edeceğiz."

- Fındık fiyatları

Numan Kurtulmuş, fındık fiyatlarına da değinerek, fındık konusunu kendisinin ve arkadaşlarının günü gününe takip ettiklerini ve gerekli müdahaleleri ise günü gününe yaptıklarını dile getirdi.Fındıkta fiyatı özel sektörün oluşturduğuna dikkati çeken Bakan Kurtulmuş, "Alımları özel sektör yapıyor. Ancak ne yazık ki özellikle bu yıl bazıları fındık üzerinden siyasi ve ticari olarak rant elde edebilmenin peşinde koşuyor. Bununfarkındayız. Kriptolarının da farkındayız. Bunu da net söylüyoruz. Dolayısıyla bu süreçlerde biz devlet olarak üzerimize düşen sorumluluğu hükümet olarak yerine getirmeye gayret ediyoruz." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı tarafından önce fiyatların açıklandığını, arkasından alımların başlaması ile birlikte sahadaki bazı gelişmelerin üzerine çürük oranın yüzde 3'den yüzde 5'e, çatlak oranın ise yüzde 2'den yüzde 7'ye çıkarıldığını anlatan Kurtulmuş, "20 Eylül itibarıyla Ordu ilimizde 60 milyon liralık bir alım yapıldı. Piyasadaki tekelci rantiyecilerin heveslerini kursaklarında bırakmak için TMO'nun bütün fındığı alacağı açıklamasını yaptık." diye konuştu.

Serbest piyasada fiyatı oluşan bir piyasasının olduğuna değinen Kurtulmuş, "Ayrıca Alan Bazlı Destek Ödemelerine ilişkin bir politikamız var. Bu sene 840 milyon lira Alan Bazlı Destek bu zamana kadar verildi. Ayrıca düzenleme alımı yapmak içinde Toprak Mahsulleri Ofisi devreye girdi. Bütün bunları sonucu olarak da fındıkta kısa vadeli bu yıl yapılabilecek adımlar atıldı." açıklamasında bulundu.

Yaşanan gelişmeleri günü gününe takip ettiklerini yineleyen Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, "Örneğin Ordu merkezdeki 6 tane vakumlu yer var. Önce iki tane kantar vardı. Bu da 4'e çıkarıldı. Gerekirse de daha fazlasına çıkarılır. Vatandaşlarımızın memnuniyetleri için gerekli şeyler yapılıyor." ifadesini kullandı.

Numan Kurtulmuş, uzun vadede ise hem fındık alanlarının yenilenmesi, hem de fındıkta fiyatının Türkiye'de oluşması için hazırlıkların gayretli bir şekilde sürdüğünü anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu anlamda orta vadeli sonuç alabileceğimizi de hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla kimse bunun üzerinden siyasi ve ticari olarak rant elde etmeye kalkmasın. Bu çerçevede fındık piyasasını ciddi bir şekilde takip ettiğimizi de bilmenizi isterim. Vatandaşlarımızın çektiği sıkıntıları da biliyoruz. Bunların önlenmesi içinde gayret sarf ediyoruz. Türkiye'nin tarımda 6 tane stratejik ürünü var. Bunlardan birisi de fındıktır. Bunların hiç birisinde geriye gidiş olmayacak. Özellikle fındıkta da dünya ülkeleriyle rekabet edebildiğimiz bir alanda bu şeyimizi sürdüreceğiz. Bu seneki alımlar bittikten sonra da oturup fındık stratejisi üzerinden de uzun uzun kafa yormamız gerekiyor."

(Bitti)

En Çok Aranan Haberler