Ankara (AA) - Çevre ve Orman Bakanlığı, Kyoto Protokolü'ne bugün itibariyle direkt taraf olmanın Türkiye ekonomisi açısından çok ciddi finansman ihtiyacı
doğuracağının görüldüğünü belirtti.
Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri, kamuoyunda Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzalaması yönünde yoğun bir baskı oluşturulduğunu anımsattı. Kyoto Protokolü'nün imzalanmasını sağlamak amacıyla kurulan bir internet sitesinde 150 bine yakın imza toplandığına dikkati çeken yetkililer, Türkiye'nin, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne 2004 yılında taraf olduğunu hatırlattı.Bu sözleşmenin getirdiği en büyük yükümlülüklerden birisi olan "İklim Değişikliği Ulusal Bildirimi"nin hazırlandığını kaydeden yetkililer, bildirimde 1990-2004 yıllarındaki sera gazı emisyonuna bakıldığında ekonomik büyümeye bağlı olarak sürekli bir artış olduğunun ortaya konulduğunu, gelecekte de bu artışın devam edeceğinin öngörüldüğünü vurguladı.
Yetkililer, şunları kaydetti:
"Ülkemizin Kyoto Protokolü'ne taraf olması durumunda EK-B Listesi'ndeki ülkeler arasında yer alması söz konusudur. EK-B Listesi'nde de yer alması durumunda sera gazı emisyonlarını indirim taahhüdünde bulunma zorunluluğu getirilmektedir. Kyoto Protokolü'ne bugün itibariyle direkt taraf olmanın, ülkemiz ekonomisi açısından çok ciddi finansman ihtiyacı doğuracağı görülmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında, protokol hükümlerinden birisi olan sera gazı emisyonu indirim taahhüdünde bulunmanın, ülkemiz kalkınmasını olumsuz yönde etkileyeceği öngörülmektedir. Özellikle, enerji sektörü başta olmak üzere bütün sektörlerce konunun sağlıklı bir şekilde analiz edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır."