HABER

Libya'da yeni yönetime geçiş arayışları

BM Genel Sekreteri, uluslararsı toplumun Libya'da düzenin bir an önce yeniden sağlanması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun uluslararsı topluma, Libya'da çatışmanın durması ve düzenin yeniden sağlanması konusunda işbirliği yapma çağrısında bulundu.

Libya'daki krizin, yeni ve nihai bir döneme girdiğini belirten Ban, şimdi vurgunun liderlikte yumuşak bir geçişin sağlanmasına verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaddafi karşıtları başkent Trablus'ta denetimin nerdeyse bütünüyle kendilerinde olduğuınu söylüyor ancak kentin doğusunda çatışmalar sürüyor.

Kentteki muhabirler, uluslararası havaalanı çevresi ve yakınlarında çatışmaların sürdüğünü ancak kent merkezinin sakin olduğunu bildiriyor.

Kentte yaygın benzin, gıda ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor.

BM Genel Sekreteri Ban, uluslararası toplumun, Libya'ya, akaryakıt, gıda, tıbbi malzeme ve su sıkıntısıyla mücadelesinde yardım etmek için bir araya gelmesi gerektiğini de ifade etti.

Ban'ın açıklaması Afrika Birliği, Arap Birliği, Avrupa Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmeden sonra geldi.

Genel Sekreter, Libya'daki geçişin, halkın sosyal refah, özgürlük ve demokrasi arzularına yanıt verebilecek yeni bir hükümet altında ''ulusal birlik, uzlaşı ve kapsayıcılık zeminine oturtulması gerektiğini'' kaydetti.

BM Genel Sekreteri Yardımcısı Asha-Rose Migiro da, Libyalı muhalifleri henüz tanımayan Afrika Birliği liderlerine, ''Libya'daki yeni yönetimi yüreklendirme'' çağrısında bulundu.

BM yetkilisi, ''Ülkenin yeni liderlerinin, halkın tüm kesimleri adına konuşacak ve onları temsil edecek etkili, meşru bir hükümet kurmalarına yardım etmeliyiz'' dedi.

200'den fazla ceset bulundu

Dün Libya'nın başkenti Trablus'ta bir hastanede çürümekte olan 200'den fazla terkedilmiş ceset bulundu.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı Trablus'taki BBC muhabiri Wyre Davies aralarında kadın ve çocuklara da ait olan cesetleri Ebu Salim Hastanesinin koridorlarında buldu.

Hastanedeki doktor ve hemşirelerin Albay Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler ile isyancılar arasındaki çatışmalar üzerine hastaneyi terketmiş.

Hastanedeki kişilerin nasıl öldükleri bilinmiyor.

BBC muhabiri Davies cesetlerin bir kısmının sivillere, bazılarının askerlere ve bazılarının da Afrikalı paralı askerlere ait olduğunu söylüyor.

Bu arada, Libya lideri Kaddafi'nin güçlü olduğu son kent olan Sirte'ye doğru hareket eden isyancıların güçlü bir direnişler karşılaştıkları bildiriliyor.

Çatışmalar devam ediyor

İngiltere'ye ait Tornado savaş uçaklarının, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin doğduğu Sirte kentindeki büyük bir sığınağı bombalamışlardı.

İngiltere Savunma Bakanlığı Sirte'yi bombalayan uçakların İngiltere'nin Norfolk kentindeki hava kuvvetleri üssünden havalandıklarını açıkladı.

Libyalı isyancılar da Sirte'ye doğru taarruza geçmeye hazırlanıyor ve kente tanklar ve füze rampaları sevk ediyor.

Kaddafi'nin memleketi Sirte'ye girmeyi hedefleyen isyancıların sert direnişle karşılaştıkları haber veriliyor.

İsyancılar, önceki aylarda yabancı hükümetler tarafından dondurulan Libya fonlarının erişimine izin verilmesi çağrısında bulundu.

İsyancılar Sirte'ye sevkiyat yapıyor

Birleşmiş Milletler daha önce Libya'ya ait 1,5 milyar dolar değerinde varlığın, acil insani yardım amacıyla kullanılmak üzere kullanılmasına izin vermişti.

İngiliz Savunma Bakanlığı'nın nokta atışı yapan güdümlü füzelerle vurulduğunu belirttiği Sirte'deki Kaddafi'ye ait sığınakta bir komuta kontrol merkezinin de bulunduğu bildiriliyor.

Savunma Bakanı Liam Fox BBC'ye yaptığı açıklamada "Mesele Kaddafi'yi bulmak değil, rejimin kendi halkına karşı savaş verebilme kapasitesine erişememesinin garanti altına alınmasıdır" dedi.

Fox, Sirte'deki saldırının amacının, rejim kuvvetlerinin Trablus'tan Sirte'ye geçmesi durumunda alternatif bir komuta kontrol merkezine sahip olmalarını engellemek olduğunu da belirtti.

İşkence iddiaları

Birleşmiş Milletler'in insan hakları sözcüsü Rupert Colville, tarafların yakaladıkları kişilere işkence ettiği ve öldürdüğü iddialarını doğrulamanın zor olduğunu ancak bunların Libya için görevlendirilen komisyon tarafından araştırılacağını söyledi.

Örgüt daha önce Libya'daki bazı askeri eylemlerin savaş suçu ve insanlığa karşı suç kapsamına girebileceğini açıklamıştı.

Hafta başında isyancıların kurduğu Geçici Ulusal Konsey'in Başkanı Mustafa Abdül Celil, isyancıları intikam saldırılarına girişmemeleri konusunda uyarmış, bu çağrısına uyulmaması halinde istifa edeceğini söylemişti.

BBC muhabiri Rupert Wingfield-Hayes Trablus'un Mitiga bölgesinde, 17 isyancının cesedinin getirildiği hastaneyi ziyaret etti.

Doktorlar, Kaddafi güçlerince tutsak alınınan bu kişilerin, isyancıların başkenti ele geçirmesinden sonra işkence edilip öldürüldüğünü söyledi.

Hastanede görevli bir İngiliz doktor, cesetlerin bazılarının başlarının arkasında kurşun izi olduğunu belirtti.

Bu doktor, cesetleri savaş suçları mahkemesine sunulma olasılığı üzerine incelediklerini kaydetti.

Bu arada kent merkezinde 10'dan fazla Kaddafi yanlısının cesetleri bulundu. Bu kişilerden ikisinin ellerinin arkadan bağlı olduğu görüldü.

En Çok Aranan Haberler