HABER

Lisanslı depoculuk ve Ar-Ge'ye yeni teşvik kapıda

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, lisanslı depolardaki ürünler için düzenlenecek ürün senetlerinin KDV'den süresiz, gelir ve kurumlar vergisinden 5 yıl muaf olacağını belirtirken, şirketlerin, çalıştırdıkları Ar-Ge personeli için gelir vergisi stopajını yüzde 90'a kadar indirimli ödeyeceğini kaydetti.

Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, lisanslı depoculuk yoluyla tarımsal ticarette ve Ar-Ge teşviklerinde birçok yenilik getirilecek. Bakan Çağlayan, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen ve imzaya açılan değişikliklerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığı'nın Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair hazırladığı Kanun Tasarısı'nın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak üzerinde çalıştıkları önemli bazı düzenlemeleri içerdiğini belirtti. Bunlardan ilkinin, Ar-Ge konusunda getirilen teşviklerde yapılan düzenlemeler olduğunu kaydeden Çağlayan, "Bununla, şirketlere çalıştırdıkları Ar-Ge ve yenilik personelinin gelir vergisini yüzde 90'a kadar indirimli ödeme olanağı verilmesidir. Bu destek daha önce direkt çalışanlara uygulanıyordu. Değişiklikle destekten firmaların yararlanmasının önü açılıyor ve önemli bir maliyet avantajı sağlanıyor. Bu düzenleme, araştırma geliştirme ve yenilik çalışmalarının geliştirilmesi ve daha çok Ar-Ge personeli çalıştırılmasının yolunu açacak önemli bir gelişmedir" dedi.

-LİSANSLI DEPOCULUK-
Bir diğer önemli düzenlemenin de tarımda değer zincirini oluşturan Lisanslı Depoculuk sistemine getirilen önemli teşvik olduğunu dile getiren Çağlayan, şunları kaydetti:

"Lisanslı Depoculuk yatırımlarının vergi düzenlemeleri ile teşvik edilmesi amacıyla Bakanlığımız öncülüğünde Maliye Bakanlığı nezdinde yürütülen çalışmalar sonuçlandırılmış ve söz konusu düzenlemeler Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı içerisinde yer almaktadır. Bu düzenlemeyle, Lisanslı Depoya teslim edilen ürün için üreticiye verilen ürün senetlerinin el değiştirmesinden doğan kazançlar 31 Aralık 2013 tarihine kadar Gelir ve Kurumlar Vergisi'nden istisna tutulacak. Bu kazançlar için gelir vergisi mükelleflerince yıllık beyanname verilmeyecek."

Çağlayan, bunun yanında Bakanlıktan izin alan Ticaret Borsası ve Ürün İhtisas Borsaları aracılığı ile ürünlerin Lisanslı Depolara ilk tesliminde ve Borsadaki alım satımında KDV istisnası getirildiğini belirtti. Çağlayan, "Böylece, Lisanslı Depoya konulan ürünler için düzenlenen ilk ürün senetleri ile ürün senetlerinin borsadaki alım-satımında KDV uygulanmaması, ürünlerin depodan çekildiği anda KDV uygulanması esası getirilmekte, KDV'den doğacak sorumluluk Lisanslı Depo işletmesine verilmektedir. Lisanslı Depoculuk İşletmesi ile mudi arasında yapılan sözleşmeler ve ürün senetleri Damga Vergisinden istisna tutulmaktadır" dedi.

Çağlayan, söz konusu tasarı ile getirilecek vergi avantajlarının Lisanslı Depoculuk yatırımlarına ivme kazandıracağını vurguladı. Çağlayan, bu yolla artık üreticilerin, arz-talep dengesine dikkat edebileceğini, ürünün değer kazanmasını bekleyebileceğini, paraya ihtiyaç duyduğunda ürünlerini değil, ürün senetlerini satabileceğini ve bunlardan doğan kazançlara vergi ödemeyeceğini belirtti. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler