ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı 'Anadolu' türü bütün liselerde öğrenci nakillerinde yeni bir düzenlemeye gitti.
Süper liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesiyle birlikte Anadolu türü liselerde nakil işlemlerinin birbirlerine paralellik oluşturup, uygulamada karışıklığa meydan vermemek için bu tür liselerde bu yıldan itibaren nakillerde LGS puanı baz alınacak. Bu okullara öğrenci alımının merkezi sistemle yapılmasının ardından 2005 - 2006 eğitim öğretim yılında kayıt yaptıran ve okuyan öğrenciler, bundan sonraki 'nakil' işlemlerinde diploma notu yerine Liselerarası Geçiş Puanı (LGS) puanları kıstas olacak. Eski öğrencilerde ise diploma notu kullanılacak. Okullarda nakil komisyonları oluşturulacak. Nakil isteyen öğrencinin puanı okuldaki diploma notlarına yakın olması gerekecek. Öğrenci veya veli nakille neden olan sebepleri belgelendirmek zorunda alacak. Özre bağlı nakillerde kontenjan açığı şartı aranmayacak. Ancak sınıf mevcutlarının dengeli dağılımına dikkat edilecek.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Milli Eğitim Bakanlığı, Anadolu Öğretmen Liseleri, Anadolu Liseleri, Yabancı Dil Ağırlıklı Liseler ve Anadolu İmam Hatip Liseleri Yönetmeleği'nde düzenlemeye gitti. Söz konusu liselerin yönetmeliklerine geçici madde eklenerek, 'nakil' konusunda yapılacak işlemler ve kıstaslar yeniden belirlendi. Geçici madde ile yapılan düzenlemede bakanlık, Anadolu türü liselerde nakillerde uygulanacak iş ve işlemlerdeki farklı uygulamaları ortadan kaldırarak, nakil işlemlerine paralellik getirerek, bir düzene soktu. Bu sene yeni kayıt yaptıran öğrencilerin nakil işlemleri ise yeni mevzuata göre LGS puanına göre yapılacak.
Nakil yaptıracak öğrencinin velisi, şu durumlarda çocuğu için başka bir il ve okula nakil isteyebilecek;
- Başka bir ile bir yıldan az olmamak üzere görevlendirilmesi, görevlendirilmesinin iptali, emekli olması, görevine son verilmesi, istifa etmesi, boşanması, ölmesi, can güvenliğinin olmaması veya doğal afet yaşaması,
- Velinin kamu görevine açıktan atanması veya ilk defa göreve başlatılması,
- Özel iş yeri bulunan veya özel iş yerinde çalışan velinin nakli, iş yeri açması, iş yeri değiştirmesi,
- Öğrencinin öğrenim gördüğü yerde can güvenliğinin olmaması, hastalık nedeniyle bulunduğu il / ilçedeki sağlık kurumlarından verilmiş sağlık kurulu raporunun bulunması.