HABER

Meclis'te "Peugeot" krizi

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanlığı'nın personel maaşlarının yatırılması karşılığında İş Bankası'ndan aldığı "Peugeot" marka arabalar krize yol açtı.

Milletvekillerinin maaşlarının üzerinden alınan hediyelerin sadece TBMM Başkanlık Divanı üyelerine dağıtılmasına karşı bayrak açan AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, "Meclis Başkanlığı, Başkanlık Divanı üyelerine 'Peugeot' marka araba dağıtıyor. Diğer milletvekillerinin ve personelin günahı ne?" diye sordu. Akgün, TBMM Başkanlığı'nın yanı sıra Maliye Bakanlığı'nın da bankalarla yaptığı anlaşma çerçevesinde elde ettiği "bonus"ları sadece kendi personeline dağıttığına işaret ederek, "Bu işin çivisi çıktı" tepkisini gösterdi. Akgün, Maliye Bakanlığı'nın kamu çalışanlarının maaşları karşılığında bankalarla yapılan anlaşma çerçevesinde verilen "bonus"ları bir havuzda toplamasını istedi. Akgün, havuzda biriken para ve hediyelerin düşük ücretli memurlara dağıtılmasını teklif etti.

AK Parti Karaman Milletvekili Akgün "hediye" krizini Meclis gündemine taşıdı. Konuyu öncelikle soru önergesiyle TBMM gündemine getiren Akgün, önümüzdeki günlerde bir kanun teklifi de hazırlayacak. Akgün, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a kamu çalışanlarının aylıklarının ödeneceği bankalarla yapılan protokol karşılığında verilen promosyonun çalışanlara dağıtılması konusunda bir çalışmalarının olup olmadığını sordu.

Konuyla ilgili İHA'ya bir açıklama yapan Akgün, maaşlarını ATM'lerden alan kamu çalışanları için bankaların kamu kurumlarıyla yaptığı anlaşmalar sonucunda promosyon olarak memurların ortalama aylık maaşlarının yüzde 10-15'ine kadar kurumlara nakit ve demirbaş girdisi sağlandığına işaret etti. Akgün, "Bu paralar genellikle memurların değil kurumların bütçesine eklenmekte olup kurum yöneticileriyle banka yöneticileri arasında özel protokolle imzalanan anlaşmalar gereğince üst düzey bürokratların makam odası tefrişleri yapılmakta, son model makam araçları alınmakta, klima gibi harcamalara yöneldiği bilinmektedir. Bankaların promosyon olarak verdiği demirbaş ve nakit paraların değeri yüksek boyutlara ulaşmış 2 milyon 500 bin kamu çalışanı üzerinden yapılan hesaplamalara göre bu paranın rakamsal değerinin aylık 200 trilyonun üzerinde olduğu belirtilmektedir" dedi.

Bankaya yatan maaşlar kamu çalışanlarına ait olduğu halde promosyonların kurumların inisiyatifine bırakılmasının suiistimallere açık bir konu olduğunu kaydeden Akgün, hangi kurumun promosyon olarak ne aldığı ya da bu promosyonların kayıtlara nasıl gelir kaydedildiğinin belli olmadığını bildirdi. Promosyonların kayıt altına alınamadığını dile getiren AK Partili Akgün, bu durumun kamu çalışanları arasında çifte standarta neden olduğunu vurguladı. Akgün, bazı kurumlarda sadece merkez teşkilatı personelinin promosyonlardan yararlandığını, bazılarında ise kurum amirlerinin tercihlerini kurumun klima, makam aracı ve oda tefrişi gibi ihtiyaçlardan yana kullandığını kaydetti. Bu nedenle mağdur olan kesimin yine düşük ücretli çalışanlar olduğunu hatırlatan Akgün, Maliye Bakanlığı'nın bu konuda yasal bir düzenleme yaparak promosyonları çalışanlara dağıtmasını istedi.

Maliye Bakanlığı'nın bir havuz oluşturarak, promosyonları burada toplamasını öneren Akgün, bu promosyonların kötü niyetli kullanıldığını savundu. Meclis Başkanlığı'nın, Başkanlık Divanı üyelerine son model Peugeot marka otomobil aldığını hatırlatan Akgün, "Diğer milletvekillerinin ve çalışanların günahı ne? Bu promosyon daha rasyonel kullanılmalıydı. Milletvekillerinin maaşları üzerinden bu yapılıyor. Ancak bundan başkaları istifade ediyor. Belirli bir kitleye menfaat sağlanıyor. Bu işte ciddi paralar dönüyor. Örneğin bir başsavcının bu yolla son model bir arabaya bindiğini biliyorum. Bu işin artık çivisi çıktı. Bir an önce el konulmalı. Denetlenmeli ve kayıt altına alınmalıdır" tepkisini gösterdi.

En Çok Aranan Haberler