HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meme kanseri tanısında genetik test devri

Prof. Dr. Serdar Saydam, Antalya'da gerçekleştirilen 13. Ulusal Meme Hastalıkları Kongresi'nde gündeme gelen kanser tedavisindeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Meme kanseri tanısında genetik test devri

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam, genetik geçişli olmayan ve toplumda yaygın olarak görülen meme kanseri tipini genetik taramayla tespit etmeye yönelik bilimsel çalışmalarda önemli mesafe kat edildiğini belirtti.

Kongrede gündeme gelen en önemli konulardan birinin, ‘meme kanseri tanısında genetik çalışmalar' olduğunu anlatan Dr. Saydam, "Bilim dünyası bu konuda önemli bir mesafe kat etti. Genetik geçişli kanserler,tüm meme kanserlerinin yüzde 8-10'u kapsıyor. Geriye kalan yüzde 90'lık kesimi sporadik dediğimiz kanser tipi oluşturuyor. Bu tip kanserlerde ailede hiç meme kanseri öyküsü yok iken; bir anda meme kanseri gelişiyor. Bu grupta yer alan kanserleri tüm kadınların yüzde 8-10'nunda ortaya çıkıyor. Ancak bu kanserin nedenini bilemediğimiz için kadınların hepsini taramaya (mamografi) gönderiyoruz.Sporadik kanserin de kimlerde görülebileceği konusunda genetik çalışmalar var. Bu kansere yol açtığı belirlenen genler bulunmaya başladı. Yani gelecekte genetik geçişli kanserlerin dışında kalan gruba, bazı gen analizleri yapılıp sonucuna göre, ‘Sen mamografi yaptır, sen risk grubunda değilsin yaptırma' denilebileceğini düşünüyoruz” dedi.

100 KADINDAN DOKSANINDA TARAMAYA GEREK KALMAYACAK

Meme kanserlerinin çoğunluğunda ailede hiçbir kanser öyküsü olmadığına dikkat çeken Dr. Saydam, genetik tanı çalışmalarının gelişmesiyle tarama programlarının daha çok hedefe yönelik ve daha az kadını kapsayacak şekilde yapılacağını belirtti. Şu an 40 yaşın üzerindeki tüm kadınlara yılda bir mamografi çekildiğini anlatan Dr. Saydam, "Toplumdaki 100 kadından 10'unda meme kanseri gelişiyor. Ama biz 100 kadının hepsine de belirli bir yaştan mamografi çekiliyor. Şimdi kanser gelişecek 10 kadını ayırt etmek için genetik test çalışmaları yapılmaya başlandı. Kanserden sorumlu genler bulunmaya çalışılıyor. Bu çalışmalar sonuçlandığında 10 kişinin genetik olarak kansere yatkın olduğu saptanacak. Böylelikle 100 kişiden 90 kişinin taramadan geçmesine gerek kalmayacak” diye konuştu.

Kemoterapinin verilip verilmeyeceği konusunda bilgi veren genetik testlerin de çok geliştiğini belirten Dr. Saydam, meme kanserinde hedefe yönelik verilecek ilaçlarla ilgili de genetik çalışmaların ilerlediğini söyledi. Dr. Saydam, şunları söyledi:

"Gelecekte genetik testler sayesinde her hasta bireysel olarak değerlendirilecek. Ve her hastaya ayrı bir tedavi uygulanacağını düşünüyoruz.Kadınlık hormonları pozitif olan hastalara ve kanser koltuk altına sıçramamış hastalarda kemoterapi uygulanıp uygulanamayacağı konusunda genetik analizler yapılabiliniyor. Bu testler artık yurt dışında rutin olarak uygulanıyor.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler