YEMEK

Mersin'in sevilen lezzeti kerebiç tatlısı tescillendi

Mersin'de ramazanın sofralardaki vazgeçilmez tatlısı olmasıyla tanınan ve son yıllarda ünü Türkiye geneline yayılan kerebiç, coğrafi işaret tescil belgeli bir ürün haline geldi.

Mersin'in sevilen lezzeti kerebiç tatlısı tescillendi

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapması dolayısıyla çeşitli mutfak kültürlerinin bir araya geldiği kentte, coğrafi işaret tescil belgesi bulunan "Tarsus humusu", "Mut zeytinyağı","Tarsus sarıulak zeytini", "Mersin cezeryesi" gibi ürünlerin yanına bir yenisi daha eklendi.

20190520_2_36533878_44637170_Web

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasının (MTSO) öncülüğünde yürütülen çalışmalarla, doğallığı ve hafifliğiyle damakları tatlandıran kerebiçe Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kentin adıyla coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

Hamurun irmik, yağ, karbonat ve şekerle yoğurulmasından sonra damak zevkine göre fıstıklı ya da cevizli olarak usta ellerde lezzet bulan kerebiç, üzerine çöven otu köklerinden yapılan kaymak dökülerek servis ediliyor.

20190520_2_36533878_44637172_Web

"Artık 'Mersin kerebiçi' olarak tanıtılacak"

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, yaptığı açıklamada, kerebiç için 2017'de tescil başvurusunda bulunduklarını söyledi. Kentle özdeşleşen ürünün tescilinin alınmasını çok önemsediklerini aktaran Kızıltan, "Kerebiç denildiğinde aklımıza Mersin gelecekti. Bu anlamda oda olarak coğrafi işaret tescil belgesi için çalışma başlattık. 2 yıllık bir sürecin ardından belgeyi aldık ve ürün tescillendi. Kerebiç artık Mersin'in tescili sembollerinden biri oldu." diye konuştu.

20190520_2_36533878_44637162_Web

Kızıltan, tescil edilen ürünlerin ait oldukları kent ve bölgelerin adıyla markalaştığını vurgulayarak, "Ürün bu süreçten sonra 'Mersin kerebiçi' olarak tanıtılacak. Kerebiç denildiğinde akıllara kentin adı geleceği için bunun muazzam bir değeri var." dedi.

Kentteki üreticilerin tescil haberiyle büyük bir mutluluk yaşadığını ifade eden Kızıltan, şöyle devam etti:

20190520_2_36533878_44637161_Web

"Biz kerebiçi yurt içinde ve dışında yaptığımız etkinliklere götürüyoruz, orada görüştüğümüz kişilere ikram ediyoruz. Bunun gibi etkinliklerde tanıtımın çok büyük etkisi oluyor. Mersin'e gelen heyetlere de tanıtımını yapıyoruz. Gastronomi alanında kısa filmlerimiz oluyor. Bu uygulamaların içerisinde yer veriyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. Artık sektörün içerisinde yer alanlar da ellerini taşın altına koyacaklar. Bizler de gıda fuarlarına katılanları destekleyeceğiz. Mersin kerebiçinin reklamını yapmaya çalışacağız."

Kızıltan, kentin son dönemlerde yöresel ürünler adına aldığı coğrafi işaret tescil belgeleriyle gastronomi alanında atağa geçtiğinin altını çizerek, Mersin kerebiçini uluslararası birçok platformda tanıtıp, ürünün adını dünyaya duyuracaklarını sözlerine ekledi.

Yılın her döneminde talep görüyor

20190520_2_36533878_44637161_Web

Kentte 1978 yılından bu yana kerebiç üretimini yapan bir firmanın işletmecesi Zülküf Taş da geçmişte sadece "Ramazan tatlısı" olarak bilinen ürünün son yıllarda farklı kentlerden gelen taleplerle yılın 12 ayında da tüketilmeye başlandığını aktardı.

Taş, yıllardır binbir emekle üretimini yaptıkları kerebiçin tescillenmesiyle büyük bir mutluluk yaşadıklarını dile getirerek, "Bizim için çok güzel bir duygu. Ortada bir emek var. Bunu ilerletmeye çalışıyoruz. Şu aşamada ilerleyen süreçler için daha iyi işler yapmayı istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yıllardır kerebiç ustalığı yapan İtidal Polatlıoğlu da günün ilk ışıklarıyla geldikleri imalathanelerde üretimi için yoğun çaba gösterdikleri ürünün coğrafi işaret tescil belgesi almasının sevincini yaşadıklarını ifade etti.

20190520_2_36533878_44637174_Web

Denemek isteyenler için kerebiç tarifi

Malzemeler:
Hamuru için;
1 adet yumurta
125 gram oda sıcaklığında Bizim Yağ
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilin
Pudra şekeri

İç malzemeler;
Toz şeker
Öğütülmüş ceviz ya da Antep fıstığı
Tarçın

Kreması için;
Çöven otu kökü
4 su bardağı pudra şekeri

Kerebiç yapılışı

Hamur malzemelerinin hepsini kaba alın ve kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamuru 15 dakika dinlendirin.
Kullanacağınız iç malzemeyi göz kararı toz şeker ile harmanlayın.
Hamurdan yaklaşık ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Tıpkı içli köfte yapar gibi, iç kısmını parmağınızla oyun ve içine harçtan koyup ağzını kapatın.
Hamuru yuvarladıktan sonra kerebiç kalıbına bastırın.
Kerebiçleri hazır ettikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Kreması için çöven otlarını yıkayıp 24 saat suda bekletin. Ertesi gün yaklaşık 2,5 3 saat kaynatın.
Otları kaynattıktan sonra süzün ve üzerine şekeri ekleyip ikisini de karıştırın.
Karışım ılıdıktan sonra yaklaşık 10 dakika mikserden geçirin.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler