Mısır'da iktidarı elinde tutan Yüksek Askeri Konsey, ülkenin koruyucusu olma görevini ifa etmelerine kimsenin engel olamayacağını bildirdi.
Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin açıklaması, ordu ile seçimleri ilk sırada bitiren Müslüman Kardeşler arasında gerilim yaşanan bir dönemde geldi.
Tantavi, açıklamasında Müslüman Kardeşler'e doğrudan atıfta bulunmadı, sadece "Mısır bir gruba değil, tüm Mısırlılara aittir, silahlı kuvvetler aksi bir duruma izin vermeyecektir" dedi.
Tantavi bu açıklama öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir görüşme yaptı.
Clinton görüşmede ordunun sivil yönetime dönüş sözünü tutmasının önemini vurguladı.
ABD'nin siyasetçiler ve ordunun tam demokratik bir sivil yönetim oluşturulması için işbirliği yapmasını istediğini kaydetti.
Geçen yıl Hüsnü Mübarek'in görevden ayrılması ardından icra yetkilerini devralan konsey, yeni bir cumhurbaşkanı seçilmiş olmasına rağmen iktidardaki konumunu korumaya çalışmakla suçlanıyor.
Konsey, seçimden hemen önce, cumhurbaşkanı elindeki pek çok yetkiyi sınırlayıp konseye devretmişti.
Clinton dün de yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile geçiş dönemi adımlarını ele almış ve tüm Mısırlıların haklarının korunmasının önemine vurgu yapmıştı.
Clinton, "demokrasinin gereği çoğunluğun iradesini yansıtmak olduğu kadar, azınlığın haklarını da korumaktır." dedi.
Clinton daha sonra ABD'nin konsolosluğunu yeniden açtığı İskenderiye'ye geçti.
Müslüman Kardeşler'in güçlü olduğu Mısır'ın ikinci büyük kentinde bir grup protestocu Clinton'ın zırhlı araçlardan oluşan konvoyuna ayakkabılar, şişeler ve domatesler attı.
Amerikalı yetkililer yabancı maddelerin Clinton'ın aracına isabet etmediğini söyledi.
Cumartesi günü de Clinton'ın Kahire'de kaldığı otel önünde ABD aleyhtarı protesto eylemleri düzenlenmişti.
Mısır'da siyaset sancılı bir dönemden geçiyor.
Arap Baharı eylemleri ardından seçilen ilk parlamento, geçen ay seçimde usulsüzlükler gerekçe gösterilerek anayasa mahkemesince feshedilmişti.
Parlamentodaki en büyük grup olan Müslüman Kardeşler'den Muhammed Mursi, geçen hafta bir kararname ile parlamentoyu yeniden açma girişiminde bulundu, ancak anayasa mahkemesi kararının geçerli olduğunu bildirdi.