Mısır’da Anayasa Mahkemesi, geçen yıl parlamentoya giren milletvekillerinin üçte birinin anayasaya aykırı şekilde seçildikleri gerekçesiyle parlamentoyu feshedip yeniden seçime gidilmesi çağrısı yaptı.
Müslüman Kardeşlerin cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi karara “saygı duyulması gerektiğini” söyledi. Ancak Müslüman Kardeşler’in bazı üyeleri kararı kınadı.
AFP haber ajansına göre, Mısır televizyonuna konuşan Mursi, “Anayasa Mahkemesi’nin kararına dolayısıyla, devletin kurumlarına ve kuvvetler ayrılığı ilkesine saygı duyuyorum” dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin kararı, askeri yönetimin özellikle Müslüman Kardeşler üzerinde gücünü arttırmayı hedeflediği yönünde endişeler doğurdu.
Müslüman Kardeşler’in önde gelen siyaset adamlarından İssam el Aryan, mahkeme kararının Mısır’ı “karanlık bir tünele” sürükleyebileceği uyarısını yaptı.
Geçen yıl yapılan seçimlerde milletvekillerinin bazıları nispi temsil, bazıları da oy çokluğu yöntemiyle belirlenmişti. Müslüman Kardeşler’e bağlı Adalet ve Kalkınma Partisoi oyların %46’sını almıştı.
Aryan, mahkeme kararının yeni seçilecek cumhurbaşkanını parlamentosuz veya anayasasız bırakabileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turuna katılan İslamcı Abdülmoneym Ebulfutuh, parlamentoyu feshetmenin “askeri darbe” yapmaya denk olduğunu söyledi.
Parlamento’da Müslüman Kardeşler’den sonra en çok sandalyeye sahip olan Selefi El Nur Partisi, anayasa hükmü için “seçmenlerin özgür iradesini tamamen göz ardı edildiği” yorumunu yaptı.
Mısır Anayasa Mahkemesi, ayrıca Cumhurbaşkanlığı koltuğu için Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi’ye rakip olarak görülen eski Başbakan Ahmed Şefik'in bu hafta sonunda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabileceğine karar verdi.
Eski Başbakan Ahmed Şefik, bu hafta sonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koyabilecek.
Mahkeme aldığı kararla, Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek yönetiminde görev almış kişilerin yeni siyasi düzende aday olmalarını yasaklayan ve parlamentonun onayından geçen yasaya aykırı hareket etmiş oldu.
Şefik’le ilgili karar beklenirken Anayasa Mahkemesi'nin dışında göstericilerin toplanmasıyla sıkı güvenlik önlemleri alındı. Protestocuların uzak tutulması için mahkeme çevresi dikenli tellerle çevrelendi ve özel polis birimleri görevlendirildi.
Geçen yıl yapılan seçimlerde bazı sandalyeler belirlenen orana göre dağıtılmıştı.
Mahkeme, seçim yasasının partilerin bağımsız adaylar için ayrılan sandalyeler için de yarışabileceği hükmüne vardı.
Reuters haber ajansına konuşan Faruk Sultan, “Seçimler anayasaya aykırı yapıldığı için mahkeme parlamentonun feshedilmesine karar verdi” dedi.
Anayasaya aykırı kazanıldığı hükmüne varılan sandalyelerin çoğu Müslüman Kardeşlere gitmişti.
BBC'nin Kahire muhabiri Jon Leyne, geçersiz sayılan milletvekillikleri için yeniden seçime gidilmesi gerektiğini, ancak parlamentoyu feshetme ve yeniden seçim kararını hangi organın alacağı konusunda belirsizlik bulunduğunu belirtiyor.