Ankara (AA) - Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) programı imza törenine ilişkin olarak, "Bugün imzalanan bu plan çerçevesinde Türk savunma sanayi için önümüzdeki 25 yıllık dönemde toplam 4,3 milyar dolar tutarında sanayi katılımı öngörülmektedir" dedi.
Savunma sanayi tarihinin en büyük tedarik programı olarak kabul edilen çok uluslu JSF programı çerçevesinde bugüne dek üretilen en gelişmiş savaş uçağı F-35'in ABD dışında tek kaynak olarak TAI tesislerinde üretilmesine yönelik anlaşma, Hilton Oteli'nde düzenlenen bir törenle imzalandı.
Anlaşmaya TAI adına Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Tümgeneral Hasan Peker Günal ile TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, ABD'li Northrop Grumman (NG) adına ise Taktik Sistemler ve F-35 Program Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Janis G. Pamijans imza koydu.
Bu arada Türkiye'nin F35 projesine sanayi katılımına ilişkin anlaşmayı da Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ile Lockheed Martin Başkan Yardımcısı Bob Bolz imzaladı.
Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar, burada yaptığı konuşmada, 4,3 milyar dolarlık rakamın en büyük bölümünü ABD'li Northrop Grumman (NG) ile birlikte uçakların orta gövdelerinin üretimini gerçekleştirecek 2 kaynaktan biri olan TAI'nin toplam 3 milyar dolara yakın mali boyuttaki orta gövde işpayının oluşturduğunu bildirdi.
Bayar, JSF programına ilişkin olarak da, "Türkiye'nin ihtiyaçlarını da mümkün olduğunca temin edici şekilde karşılayacak bir anlaşmaya imza attığımızı özellikle vurgulamak istiyorum" diye konuştu.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ise F35 uçaklarının üretimi için iş paylaşımına ilişkin yapılan anlaşmanın ve F35 projesinin hem Türkiye için hem de özgürlüğün korunması alanında Türkiye'nin ABD ve diğer ülkelerle işbirliği açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti.
GÖNÜL: "PROJE ÖNEMLİ AYRICALIKLAR GETİRECEK"
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) programının üretim evresinde yer alacak 9 ülke arasına girmenin, Türkiye'ye çok önemli ayrıcalıklar getireceğini söyledi.
Gönül, projenin, Hilton Otelinde düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, 12 Aralık 2006'da gerçekleşen Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) yeni nesil savaş uçağı olarak F-35'in seçildiğini ve Türkiye'nin JSF projesinin bundan sonraki aşaması olan Üretim, Destek ve sürekli İyileştirme Evresi'ne toplam 100 adet F-35A modeli uçak almak üzere katılım sağlanmasına karar verildiğini hatırlattı.
Karar doğrultusunda JSF projesinin Üretim, Destek ve Sürekli İyileştirme Evresi'ne ilişkin Uluslararası Mutabakat Muhtırasının 25 ocak 2007'de ABD Savunma Bakanlığında düzenlenen bir törenle imzalandığını ifade eden Gönül, böylece Türkiye'nin 1999 yılında Kavram Gösterim, 2002 yılından bu yana da Sistem Geliştirme aşamalarında yer aldığı projenin bundan sonraki üretim, Destek ve Sürekli İyileştirme Evresi'ne de tam ortak olarak katılan 9 ülkeden biri haline geldiğini kaydetti.
Projenin üretim evresinde yer alacak 9 ülke arasına girmenin gerek harekat etkinliği, gerek ülkeler arası işbirliği ve gerekse savunma sanayisi alanlarında Türkiye'ye çok önemli ayrıcalıklar getireceğini belirten Gönül, şunları kaydetti:
"Her şeyden önce 'insanlı son savaş uçağı' olarak tanımlanan F-35 Uçağının sahip olacağı üstün teknoloji ve gelişmiş yetenekler sayesinde TSK'nın harekat etkinliği ve caydırıcılığı önemli ölçüde artacak ve bugün olduğu gibi 2010 yılından sonra da bölge barışı için bir istikrar unsuru olmaya devam edecektir."