EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Müzik Bilimleri mezunları ne iş yapar? Müzik Bilimleri bölümü mezunları iş imkânları nelerdir, nerelerde çalışır?

Kişiler geleceklerini planlarlarken yeteneklerini ve yönelimlerini göz ardı etmemelidir. İyi bir kariyerin yanı sıra yapılan işten mutlu da olunabilmesi son derece önemlidir. Örnek olarak müzik alanına ilgisi ve bu alanda yeteneği olan kişiler Müzik Bilimleri bölümünde eğitim alabilir. Bu bölümün mezunları için hem kamuda hem de özel sektörde birçok çalışma imkanı bulunur.

Kariyer planlarken iyi gelirli bir sektörde çalışmayı düşünmenin yanı sıra sahip olunan yetenekler de düşünülmelidir. Sanatın herhangi bir alanında yeteneği olduğunu keşfeden kişiler, kariyerlerini de bu yetenekleri doğrultusunda planlayabilirler. Yetenekleri doğrultusunda eğitim gören kişiler bu alanlarda hem özel hem de kamu sektöründe farklı iş imkânları elde edebilirler. Müzik alanında yeteneği ve bu alana ilgisi olduğunu fark eden kişiler kariyerlerini de bu doğrultuda oluşturmak isteyebilirler. Bunun için müzik ile ilgili bölümlerde gerekli eğitimleri aldıktan sonra iş bulmaları ve müzik alanında çalışmaları mümkün olacaktır. Müzik bilimleri bölümü adı altında müziğin bilimsel boyutunu araştırma ve inceleme görevleri alarak kariyerlerini sürdürebilirler.

Müzik Bilimleri bölümü nedir?

Müzik bilimleri ya da müzikoloji bölümü, müzik alanında eğitim almak ve kariyerlerini bu alanda geliştirmek isteyen kişilerin alabileceği eğitim disiplinidir. İçeriği doğrultusunda müzik araştırmaları, analizler yapılarak müzik bilimine odaklı olarak eğitim verilen bir bölümdür. Ülkemizde farklı alanlarda ve hedeflerde yükseköğrenim düzeyinde olan çeşitli müzik eğitimi programları vardır. Bunlardan biri de müzik bilimleri bölümüdür. Müzikoloji adı ile de bilinir. Üç farklı ana bölüm altında incelenir. Sistematik müzikoloji, tarihsel müzikoloji ve etnomuzikoloji bu bölümün birimleridir.

  • Sistematik müzikoloji Notaların, seslerin hem yazılı hem de sözlü olarak ifade edilmesini araştırır. Müzikal analize odaklı olarak çalışmalar yapılan bir alandır. Armoni, melodi, ritim bu bölümün önemli araştırma konularıdır. Matematiksel sembollerin nasıl ve ne şekilde kullanıldığını açıklar.
  • Tarihsel müzikoloji Tarihsel müzikoloji, klasik müzik geleneğini inceler. Estetik, element öğretisi, armoni eğitimi, kompozisyon gibi alt başlıkları bulunur. Müziğin teorisi ile ilgilenir. Ağırlıklı olarak Batı klasik müziğine odaklanır. Müzik eserleri, notasyonlar analiz edilir ve yorumlanır. Bu bölümler dışında kültürel müzikoloji alt başlığı altında da araştırmalar ve incelemeler yapılır. Kültürel müzikoloji kapsamında insanın, toplumun kültür ve müzikle ilişkisi incelenir. Psikoloji, sosyoloji, edebiyat gibi farklı alanların yöntemleri de kullanılarak araştırmalar gerçekleştirilir.
  • EtnomüzikolojiBu bölüm kapsamında bireylerin hangi nedenlere bağlı olarak ve ne şekilde müzik yaptığı gibi konular incelenir. Etimoloji, sosyoloji, matematik ve benzeri çeşitli bilimlerden de faydalanılarak araştırmalar ve incelemeler yapılır.

Müzik Bilimleri bölümü eğitim süresi kaç yıl?

Müzik Bilimleri bölümü, üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerine bağlı olarak eğitim veren dört yıl ve sekiz dönemden oluşan bir lisans programıdır. Bu bölüme girebilmek için özel bir yetenek sınavına girilmesi mecburiyeti vardır. TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) sınavında gerekli puanı alan kişiler bu yetenek sınavına girme hakkı kazanır. Temel Yeterlilik Sınavı’ndan gerekli puan alındıktan sonra, tercih edilen şehre ya da seçilen okula göre yetenek sınavlarına girilmelidir. Her okulun farklı yetenek sınavı tarihleri bulunmaktadır. Bu tarihlerin takip edilmesi gerekir. Eğer tarihler birbiri ile çakışmıyorsa birden fazla okulun sınavına girmek de mümkün olur. Özel yetenek sınavları genel olarak iki farklı aşamada gerçekleştirilir.

Dört yıllık lisans eğitimi kapsamında düzenlenen Müzik Bilimleri bölümü dersleri sekiz ayrı döneme yayılarak verilmektedir. Dönem dersleri müzik bilimi kapsamında farklı bilimlerden faydalanıldığı için çeşitlilik gösterir. Eğer kişilerin okudukları okuldaki yabancı dil eğitiminden yararlanmak için seçmeli ders talebi yoksa eğitimin tamamı Türkçe olarak verilir. Zorunlu ve seçmeli olan derslerden bazıları şunlardır:

  • Temel müzik kavramları
  • Piyano
  • Laboratuvar çalışmaları
  • Bilim perspektifinde müzik
  • Müziğin tarihsel evrimi
  • Popüler müzik tarihi
  • Alan çalışmalarında duyusal kayıt teknikleri
  • Geleneksel Türk Sanat Müziği Kuramları
  • Osmanlı Dönemi’nde Müzik
  • Çok Sesli Yazı Bilgisi
  • Ses Oluşumu
  • Cumhuriyet Dönemi Müzik Politikaları

Müzik Bilimleri mezunları ne iş yapar?

Müzik Bilimleri mezunları iş imkânları alınan eğitimin içeriği doğrultusunda çeşitlilik gösterebilmektedir. Örnek olarak bu bölümden mezun olan kişiler, aldıkları eğitime göre müzik biliminin tarihi ya da coğrafyası hakkında çalışmalar yaparak müziğin gelişimine ve müziğe katkı sağlayabilmek için çalışırlar. Müziğin gelişimi ve müzikal kültürün yaşatılması ve geliştirilmesi alanlarında hizmet verebilirler.

Bu bölümden mezun olan kişiler, müzikolog unvanı alma hakkı kazanırlar. Müzik alanında çalışmalar yapan her yerde göre alabilirler. Eğer eğitim gördükleri okulda ya da farklı bir okulda akademisyen olarak kalmayı tercih etmezlerse kamu ya da özel sektörde müzik ile ilgili tüm işyerlerinde çalışabilirler. Okullarının ya da okudukları bölümün sağladığı imkanlarla yurt dışında çalışma seçeneğini de değerlendirebilirler.

Müzik Bilimleri mezunları nerelerde çalışır?

Müzik Bilimleri mezunlarının özel sektörde iş olanakları oldukça fazladır. Müzik ile ilgili hizmet veren her iş yerinde çalışabilirler. Örnek olarak konser organizasyonlarında seslendirme işlemlerinde, medya kurumlarında, ses kayıt stüdyolarında kolaylıkla iş bulabilirler. Bölüm mezunları tercihleri ya da iş imkânları doğrultusunda uzman olarak görev alabilirler. Akademik araştırmalarda, akustik ses araştırma laboratuvarlarında, ses ve müzik ile ilgili incelemeler yapan teknolojik birimlerde uzman, sanatçı ya da araştırma görevlisi olarak çalışabilirler.

Kamu Personeli Seçme Sınavı’na giren ve bu sınavdan zorunlu puanı alabilen Müzik Bilimleri mezunlarının kamuda iş olanakları da bulunur. Devlete ait olan ve müzik ile ilgili görevli ihtiyacı bulunan kurumlarda çalışabilmeleri mümkün olur. TRT kurumlarında, bakanlıklarda, belediyelerde iş bulabilirler.

Keşfet


En Çok Aranan Haberler