HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nasır: Neden olur, nasıl geçer?

Nasır, derinin kendini aşınmalara karşı koruma refleksinin sonucunda ortaya çıkan kalınlaşmış tabakadır.

Nasır: Neden olur, nasıl geçer?

Farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. Yoğun olarak ayak, parmaklar ve ellerde nasırla karşılaşılır. Başlangıç safhalarında ağrı yapmasa da, zamanla hareket etmeyi bile zorlaştıracak seviyede bir rahatsızlığa neden olur. Ağrının nedeni, oluştuğu bölgedeki ölü deri tabakasının sinir uçlarına yakın olması dolayısıyla baskı yapmasıdır. Ağrı yanında görüntü olarak da hoş bir durum oluşturmadığı için estetik kaygılara neden olur.

Nasır Neden Olur?

Ana neden sürtünme sonrası basınçtır. Sürtünmeye bağlı nedenler ise değişiklik gösterebilir.

1. Aşırı kilo

Vücudumuzun bütün basıncı ayaklar üzerinde toplanır. Kişinin kilosu arttıkça, ayakların maruz kaldığı basınç miktarı da artar. Doğal olarak da ayaklardaki sürtünme çoğalacağı için problem tetiklenir. Aşırı kilo ayaklarda da şişliklere ve ödemlere yol açar. Bu şişlikler sonucunda, ayaklar ayakkabı içerisinde sıkışır ve ayakları saran deri tabakası zarar görür.

2. Yanlış yürüme

Yanlış yürüme sorunu çoğu insanın karşı karşıya olduğu ancak farkında olmadığı bir durumdur. Ayaklar içe ya da dışa basabilir. Ayağın bastığı yönde ise baskı çoğalır. Baskıya karşı da o tarafta bulunan deri tabakası kendisini korumaya alır ve kalınlaşma eğilimine girer. Yürüme sorunlarından kaynaklı problemlerin tedavisinde, ortopedik ayakkabılar ile yürüyüşün düzeltilmesi ya da egzersiz ile daha doğru bir yürüyüş şekli alışkanlığının kazandırılması gerekir.

3. Yanlış ayakkabı seçimi

Ayak sağlığı söz konusu olduğunda bakım yapmak kadar, doğru ayakkabı seçimi de çok öemlidir. Dar, sivri uçlu, yüksek topuklu ayakkabıların sürekli kullanılması ayak derisinde baskıyı artırır. Çok sıkı ayakkabılar da kemiklerde deformasyona yol açar. Kemiğin deforme olduğu alanlarda bulunan derinin üzerinde nasır ve benzeri sorunlar oluşur. Bu sebeple derinin kalınlaşmasını önlemek adına rahat, ortopedik ve ayağın yapısına uygun ayakkabılar tercih edilmesi gerekir.

4. Mesleki deformasyon

Bazı meslek gruplarında çalışanların nasırla karşılaşma olasılıkları daha yüksektir. Örneğin, gitaristlerde veya telli çalgı çalanlar müzisyenlerde el parmaklarının uçları sürekli sürtünme ile kalınlaşır. Bahçe işleri ile uğraşan kişilerin de ellerinde nasır oluşabilir. Bunların yanı sıra el oymacılığı, marangoz gibi zanaat işlerinde uğraşan kişiler de diğerlerine göre daha fazla risk altındadır. Garsonluk, emlakçılık ve bahçıvanlık gibi uzun süre ayakta durmayı gerektiren meslek gruplarında çalışanlarınsa ayaklarında nasır oluşumu görülür. Bu nedenle bu kişiler, ayaklarının bakımına daha fazla dikkat etmelidirler.

5. Kemik çıkıntıları

Ayak kemiklerinde oluşan çıkıntıların kesin nedeni tam olarak bilinmese de çoğu doktor, çıkıntıları genetik özellikler ve yanlış ayakkabı seçimine bağlar. Başlı başına sorun yaratan bu durum, aynı zamanda kemiğin çıkıntı yaptığı bölgedeki cilt tabakası için de sorunlu bir durum oluşturur. Kemik çıkıntısı tedavisinin de nasırla birlikte yürütülmesi gerekir.

6. Çıplak ayakla yürümek

Sürekli çıplak ayakla yürümek, ayakları savunmasız hale getirir. Deri zamanla aşınır ve koruyuculuğunu kaybeder. Çatlaklar ile birlikte derideki nasır oluşumu tetiklenir. Özellikle yaz aylarında, sıcak havalar ile birlikte artan çıplak ayakla yürüme alışkanlığı tahrişin artmasına sebebiyet verir.

Screenshot_10

Nasır Nasıl Geçer?

Sağlık açısından çok ciddi bir problem olmasa da, verdiği ağrı nedeniyle tedavi edilmeleri şarttır. Tedavi süresi sorunun büyüklüğüne ve yerleşmesine bağlı olarak değişir. Çoğunlukla bezelerle karıştırıldığı için tedavi sırasında sıkıntı yaşanabilir. Ancak beze iltihaplıdır, nasır ise ölü deridir. Tedavi için birkaç farklı yöntem uygulanabilir.

1. Tıbbi tedavi

Doktor tarafından kalınlaşan bölgenin alınması veya belirli periyotlarla derinin temizlenmesi tedavi çeşitlerinden biridir. Ayrıca, yine doktor tarafından verilecek solüsyonların nasırlı bölgeye uygulanması ile derinin kaldırılması işlemi yapılabilir. Çok ileri safhalarda ise kemiğe dayanacağı için ameliyat gerektirebilir.

2. Önleyici tedavi

Ayak bakımı sırasında, ayaklar ıslak iken ponza taşı ve benzeri malzemeler ile ölü derinin temizlenmesi deride kalınlaşmayı engeller. Bunun dışında uygun ayakkabı seçimine de özen gösterilmesi gerekir. Ellerde ise nemlendirici krem kullanmak deriyi yumuşatır. Temizlik tedavinin en önemli parçasıdır.

3. Eldiven kullanmak

Elde nasır sorunundan korunmak için, bahçe ve benzeri işlerde çalışan kişilere eldiven kullanımı önerilir. Eldivenler, ellerin yabancı maddelerle doğrudan temasını engeller ve cilt daha az tahriş olur, zarar görmez.

4. Domates ile nasır tedavisi

Bitkisel nasır tedavisi olarak en çok domates kullanılır. Domatesin çekirdeğinde bulunan asitler, ölü derinin yok edilmesi ve yumuşatılmasında faydalıdır. Tedavi için domatesler püre haline getirildikten sonra, nasır olan bölgeye konularak sarılır. Bir gece boyunca bekletilir. İyileşme sağlanana kadar her gün domates kürüne devam edilir.

5. Limon ile tedavi

Bir başka asitli meyve olan limon da tedavinin başlıca yardımcılarındandır. Problem oluşan yere, günde üç sefer taze limon suyu sürülür. Ayrıca limon suyuna birkaç tane karanfil atmak etkisini güçlendirecektir. Karanfiller limon suyuna eklendikten soran on dakika kadar beklenir. Daha sonra bu su ile nasırlı bölge silinir.

6. Beyaz sirke

Beyaz sirkenin asit oranı diğer sirke türlerine göre daha yüksektir. Sirke doğrudan değil sulandırılarak kullanılır. Bir ölçü sirke, üç ölçü su ile karıştırılıp sürülür ve bandaj yapılarak kapatılır. Açıldıktan sonra yumuşayan deri törpülenerek temizlenir. Ardından zeytinyağı gibi doğal nemlendiriciler kullanılabilir. Sirke içine sarımsak da eklenebilir. Sarımsağın hem bakterileri yok etme hem de ölü deriyi temizleme etkisi vardır.

7. Karbonat

Oldukça ucuz ve etkili bir yöntemdir. Yıkanmış ve kurulanmış ayaklar karbonat ile ovulabilir. Peeling etkisinin yüksek olması sayesinde ölü derileri temizler. Ilık su içerisine karbonat atarak ayak banyosu da yapılabilir.

Nasır Kökü Nasıl Çıkarılır?

Uzun yıllar tedavisi yapılmayan rahatsızlık iyice yerleşerek yoğunlaşır ve kök oluşturur. Yüzeyden ölü deri temizlendikçe, derinlere kadar ilerlemiş tabaka ile karşılaşılır. Bu kadar ilerlemiş vakalarda genellikle iyileşme süresi de uzundur. Öncelikle nedeni tespit edilir. Nasır bantları veya bitkisel ürünler kullanarak, katmanlı haldeki ölü deri temizlenebilir. Bütün bunlar sonuç vermezse küçük bir operasyon ile kök temizlenebilir. Tedavinin ardından ayak sağlığına özen gösterilmemesi durumunda ise tekrarlama olasılığı vardır. Ayakların ve ellerin düzenli olarak yıkanması, nemlendirici kullanarak derinin beslenmesi ve ölü derilerin temizlenmesi tekrarlama sorunu için alınabilecek tedbirlerdir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler