Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, nükleer santral konusunda, "Sinop'la ilgili çalışmalar devam ediyor. Karalılık Sinop yönünde ama eğer zamana sıkışırsak Akkuyu elimizde" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nda yaklaşık 150 bilim adamı ile bir toplantı yaptı. Toplantıya TAEK Danışma Kurulu'nun doğal üyesi olan Dışişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı'ndan da temsilciler katıldı. Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Güler, "Nükleer enerji konusu tercihimiz değildir, aynı zamanda mecburiyetimizdir" dedi.
TAEK'te bilim adamlarıyla yapılan Nükleer Zirve sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu ise nükleer santral konusunda Sinop'ta şu ana kadar bir "ön etüd" yapıldığını, burada 60 bin dönümlük arazi bulunduğunu, fakat nükleer santralin inşa edileceği noktanın henüz belirlenmediğini kaydetti.
"En iyi nokta neresi, bu henüz belirlenmedi" diyen Çakıroğlu, Sinop İnceburun'un jeoteknik açıdan, lokasyon olarak uygun olduğunu, fakat 11-12 ay sürecek bir çalışmanın ardından "santralin yapılacağı noktanın" belirleneceğini söyledi. Nükleer santral için Mersin Akkuyu'da da lisansı alınmış bir yer bulunduğunu hatırlatan Çakıroğlu, "Akkuyu'dan vazgeçilmiş değil, burası lisanslıdır, her an için burada bir nükleer santral kurulması mümkün" dedi.
Çakıroğlu, bir ülkede nükleer santrallerin bir yerde toplanacağına dair bir kuralın olmadığını, Türkiye'nin 5'ten fazla yerinde nükleer santral kurulabileceğini kaydetti.
Sinop'un değişmesi diye bir şeyin olmadığını, Sinop'la ilgili çalışmaların devam ettiğini, "kararlılığın" da Sinop yönünde olduğunu belirten Çakıroğlu, "Ama eğer zamana sıkışırsak Akkuyu elimizde..." diye konuştu. Çakıroğlu, şöyle konuştu: "Mesela -özel sektöre açtık- özel sektörümüz gelirse, yarın (banayer verin, ben başlayacağım) derse Akkuyu hazır... Ben onu söylemek istiyorum... Yani (bir sene bekle, biz Sinop'u lisanlayacağız) demeyeceğiz, o açıdan söylüyorum... Akkuyu lisanslıdır ve inşaat hazır haldedir, bunu demek istiyorum."
Çakıroğlu, Sinop'un lisanlandırılmasının 11-12 ay olarak hesap edildiğini söyledi. Gazetecilerin "Hazır lisanslı bir yer varken, neden Sinop'un 11-12 ay lisanlandırılması için uğraşılacak?" şeklindeki soruları üzerine Çakıroğlu, turizm bölgesi de olması nedeniyle Akkuyu'ya karşı bir direnç olduğunu, bir alternatife bakmak gereği duyulduğunu kaydetti.
Nükleer santral yapımının kaç yıl sürdüğüne ilişkin sorular üzerine Çakıroğlu, inşaat süresinin 60 ay civarında olduğunu, lisanslama ve finans için geçecek süreler de dikkate alındığında bunun 5-7 yılı bulabileceğini söyledi.