HABER

Obama'dan Putin'e 'Ukrayna'ya diplomatik çözüm bul' uyarısı

ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık bir saat süren telefon görüşmesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Ukrayna'daki krize 'diplomatik bir çözüm bulması' uyarısında bulundu.

Obama'dan Putin'e 'Ukrayna'ya diplomatik çözüm bul' uyarısı

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı bir saatlik telefon görüşmesinde Rus lidere, Ukrayna'daki krize diplomatik bir çözüm bulması uyarısında bulundu.

Putin de Obama'nın uyarısına karşılık, ‘Moskova ve Washington arasındaki ilişkilerin feda edilmemesi' gerektiğini hatırlattı.

Ukrayna'nın Rusya yanlısı eski devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in parlamentoda azledilmesiyle Rusya askeri birlikleri, nüfusun büyük çoğunluğunu Rusların oluşturduğu Kırım'da kontrolü ele geçirmişti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Obama, Rus lider Putin'e, ‘ülkesinin Kırım'daki eylemlerinin Ukrayna'nın egemenlik haklarını ihlal ettiğini' söyledi.

Obama, Kiev ve Moskova arasında müzakereler sağlanması, uluslararası gözlemcilerin Ukrayna'ya gitmesi ve Rus birliklerinin üslerine geri dönmesini içeren, tüm taraflar için uygun bir çözüm olduğunu belirtti.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin de, ‘ABD-Rusya ilişkilerinin bireysel ama yine de çok mühim anlaşmazlıklar ve uluslararası sorunlara kurban edilmemesi gerektiğini' dile getirdi.

Bu son telefon görüşmesi, bir haftadan kısa bir süre içinde iki liderin yaptığı ikinci telefon görüşmesi oldu.

İkilinin görüşmesi, AB ve ABD'nin Kırım'ın Rusya'ya katılmak için referanduma gitme kararını, Ukrayna hükümeti gibi kınamasının ardından geldi.

Soçi'yi boykot kararıAvrupa Birliği liderleri Brüksel'deki zirvenin ardından Rusya krizde gerilimi düşürecek adımlar atmadığı takdirde bunun "ciddi sonuçları" olacağı tehdidinde bulundu.

Kırım'da bölgesel parlamento Rusya'ya katılım konusunda 16 Mart'ta bir referandum düzenleneceğini açıklamıştı.

Parlamentonun Rusya lideri Vladimir Putin'e "süreci başlatması" isteğinde bulunduğu vurgulandı.

Brüksel'deki zirveden önce Almanya'nın öncülüğündeki bazı AB ülkeleri krizin çözümü için sert önlemler yerine görüşmeler yoluyla çözümü tercih ettiklerini söylüyordu.

Ancak uzmanlar Kırım Parlamentosu'nda yapılan oylamanın AB'nin tavrını sertleştirdiğini belirtiyor.

Zirvenin ardından konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Kırım'da yapılması planlanan referandumun Ukrayna anayasasına aykırı ve bu nedenle yasadışı olduğunu vurguladı.

Diğer yandan çok sayıda üst düzey yabancı yetkili ile politikacı, Cuma günü başlayacak olan Soçi Kış Paralimpik Oyunları'nı boykot etme kararı aldı.

En Çok Aranan Haberler