KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Okulların açılmasıyla birlikte çocuğunuzda dikkat etmeniz gerekenler

    Uzman Klinik Psikolog Melda Yakupoğlu, yeni eğitim-öğretim yılında ebeveynlerin çocukları için dikkat etmeleri gereken bazı hususlara değindi.

    Yeni eğitim - öğretim yılı başladı. Okulların açılmasıyla birlikte anne babaların çocuklarıyla birlikte baş etmeleri gereken bazı durumlarda beraberinde gelecektir. Dikkat edilmesi gereken bazı durumlarla ilgili sizlere bilgiler vereceğim.

    Okulların açıldığı günden itibaren çocuklarınızla aranızdaki iletişimi sıkı tutmakta fayda vardır. Örneğin birçok anne baba çocuğu okuldan geldikten sonra okulda yaptıkları ile ilgili çocuklarının gün içerisindeki aktivitelerin hiçbirini anlatmadıklarından yakınırlar. Çocukları ile iletişim kopukluklarının olduğunu söylerler. Bu doğrudur. Çünkü çocuklar büyürken bazen kaliteli vakit geçirme zamanları azalır ve özellikle ergenler arkadaşları ile daha fazla vakit geçirmek isterler. Arkadaş çevresine yönelimde çocuklarınızın ilgi alanlarını, nelerden hoşlandıklarını, onları mutlu ve mutsuz eden şeylerin ne olduğunu kaçırırsanız onları anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Arkadaş çevresinin kimlerden oluştuğunu ve arkadaşlarının nasıl karakterlere sahip oldukları, özellikleri konusunda çocuğunuzla iletişim halinde kalmak onu kötü alışkanlıklardan ve tehlikeli girişimlerden de koruyacaktır.

    Nasılsa ilk günler diyerek dersleri konusunda ki kuralları esnetmesine, sorumluluklarını almadan okula gitmesine izin vermemek gerekir. Bu hususta beklediğimiz denetim mekanizmasının çocuğun içten gelen denetimi olmasını önemseriz. Örneğin ödevini bitirdikten sonra bazı şeylerin ödül olarak verilmesi yerine çocuğun kendi sorumluluğunu bilip içinden gelerek ödevini yapmasını kazandırmayı hedeflemeliyiz. Çocuklarınızı koşullu eğitime alıştırırsanız aslında zaten yapması gereken sorumlulukları yaptıkları için sizlerden ödül beklentisi içerisinde olacaklardır.

    Elektronik eşyaların kullanımının okul döneminde derslerini aksatmaması, dikkat durumlarında problem yaşamamaları için kısıtlanmasının doğru olduğu uzmanlar tarafından önerilmektedir. Günümüzde teknolojiye çok fazla bağımlı çocuk bulunmaktadır. Tablet, telefon, televizyon, bilgisayar ve konsol oyunlar gün geçtikçe ellerinden bırakamadıkları elektronik eşyalar haline gelmektedir. Yazın rehavetinden çıkıp, okul dönemi beklentileri ve kuralları konuşulmalıdır. Aksi durumda bu tarz konulardan sık sık tartışmalar yaşamanız mümkündür.

    Çocuklarınıza sağlıklı ders çalışabilecekleri bir ortam yaratmak gerekir. Dikkatinin dağılmayacağı sessiz bir oda, çalışma masası ve çalışma masasının üzerinde ise dikkat dağıtacak herhangi birşey bulunmamasına özen gösterilmelidir.
    Dersler kadar sosyalleşmeleri de önemlidir. Sosyalleşmekte beceri ister. Bu beceri diğer becerilerine göre daha zayıf çocuklar okul içinde sıkça rastladığımız akran kavgalarına karışabilirler. Bu sebeple çocukların ders dışında da sosyalleşmeleri için alanlar yaratmak gerekir. Özellikle spor, sanatsal aktiviteler, hobiler edinmeleri ve bunlarla derslerini bir arada yürütebilme kapasitesini küçük yaştan öğrenmeleri ilerisi için iyi bir yaşam becerisi edinmelerine yardımcı olacaktır. Günümüzde sınava hazırlanan birçok çocuk ve gençte gördüğüm, hayat içerisindeki aktiviteler ile derslerini dengede tutamamalarıdır. Bu yetişkinlikte özel hayat ile iş yaşamını birbirinden ayıramamaya neden olabilir. Özellikle küçük yaştan bu becerinin kazanılması ileride daha programlı bir yaşam oluşturabilmeleri açısından fayda sağlamaktadır.

    Dikkat, davranış ve not durumlarını takip edin. Okul çağında gördüğümüz önemli rahatsızlıklardan dikkat eksikliği, hiperaktivite, dürtüsellik, davranış bozuklukları gibidir. Aklınızda ki olası bir soru işaretinde mutlaka uzman desteği isteyin. Çocuklarınızda bu tarz durumlar olup olmadığını gözlemleyebilmek için bu konularda bilgiler edinmesiniz önemlidir. En azından aile gözlemi ve öğretmenlerin gözlemleri uzmanlara başvurabilmek için önemli bir adımdır. Erkenden fark edilmesini sağlar, gecikmeleri önler. Bu sebeple öğretmenlerden çocuklarınızın durumları ile ilgili bilgi isteyin, öğretmen veli görüşmelerini kaçırmamaya çalışın.
    Çocuklarınızın yemek, uyku gibi düzenlerini sağlamaya çalışın. Özellikle sağlıklı beslenmesine yardımcı olmak, sağlıklı beslenme bilinci kazandırmak çocuklarınızı kilo alımından, obeziteden korumaya yardımcı olacaktır. Okulda beslendiği yiyeceklerden, öğünlerinden, öğün atlayıp atlamadığından da haberdar olmak gerekir.

    Bütün bu durumlarda veya başka okul çağı sorunları ile ilgili zorluk yaşıyorsanız uzman desteği almaktan kaçınmayın. Sağlıklı ve başarılı bir akademik ders yılı dilerim.

    Melda Yakupoğlu
    **Uzman Klinik Psikolog
    http://meldayakupoglu.com
    https://www.instagram.com/uzm.psk.meldayakupoglu/

    **

    ChefGPT


    En Çok Aranan Haberler