Eyüp 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'na özel otomobiliyle giriş yapan bir vatandaştan alınan park ücretinin "haksız" olduğuna karar verdi.
Eyüp 2. Sulh Hukuk Mahkemesince görülen davaya ilişkin hazırlanan gerekçeli kararda, davacı Fahrettin Coşar'ın avukatı Ömer Lütfi Coşar'ın mahkemeye verdiği dilekçesinde "Fahrettin Coşar'ın 8 Ocak 2007 ve 17 Şubat 2007 tarihlerinde 13 ve 5 dakikalık sürelerle otogara giriş-çıkış yaptığı ve kendisinden 'otopark ücreti' adı altında 5'er YTL alındığı, ancak bu ücretin alınmasının tamamen hukuka aykırı olduğu ve alınan toplam 10 YTL'nin faizi ile birlikte davalı taraftan tahsiline karar verilmesi" yolunda istemde bulunduğu belirtildi.
Kararda, davalı Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri'nin avukatı Nedim Korhan Şengün'ün ise müvekkil şirketin davayı kabul etmediğini, şirketin tabi olduğu mevzuat gereği 25 dakika olarak belirlenmesine rağmen, otogara giriş ve çıkış yapan araçlardan bir saate kadar ücret almadığını ve bu nedenle davanın reddine karar verilmesini istediği ifade edildi.
Kararda, mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi raporunda ise Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre "Yolcuları terminale getirmek veya terminalden almak üzere 25 dakikayı geçmeyen giriş ve çıkışlarda özel otomobillerden hiçbir şekilde ücret alınamaz" hükmünün bulunduğu belirtilerek, yine diğer ticari araçlardan bu süre içerisinde ücret alınmamasının da çifte standart niteliğinde olduğunun ifade edildiği bildirildi.
Gerekçeli kararda, bunun üzerine davayı karara bağlayan mahkemenin, davacı Fahrettin Coşar'dan alınan park ücretlerinin haksız yere alındığının anlaşıldığını hükme bağlayarak, bu ücretin kendisine faiziyle birlikte ödenmesine ve dava masraflarının davalı Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri'nden tahsiline karar verildiği kaydedildi.