İSTANBUL (İHA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, özkaynakların sadece bankaların değil tüm Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu söyledi.
Engin Akçakoca, bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması programının ele alındığı toplantı sırasında yaptığı konuşmasında, "Bankaların özkaynak ihtiyaçları var. Bu ihtiyaç hiçbir zaman bitmeyecek. Sektör makro dengeleri gözeterek parasal pozisyonlarını önemli boyutlara getirecek" dedi.
Çukurova Grubu'nun geri ödemesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini açıklayan Akçakoca, İstanbul Yaklaşımı altında yapılacak çalışmalarda, bankasına göre peşin tahsilatın söz konusu olması ve 6 ay beklemesi şartının geçerli olacağını kaydetti.
Bankacılık sektörünün kredi vermesi konusunda BDDK tarafından yönlendirme olması gerektiğini öne süren Akçakoca, dünyada bu yönde gidişat olduğuna dikkat çekti. Akçakoca, "İlk önce kredi alanlar arasında bir standardizasyon ve yeterli bir denetim ortamını sağlamak gerekiyor. Bu konuda bankalarımız arasında esasında haksızlıklar olduğuna inanıyorum. Yüzde 100 kuralına uygun olarak hareket edip, bilanço ve rakamlar esas alındığı takdirde yapılmaması gereken bir işin farklı bakış açısıyla yapıldığı da oluyor" diye konuştu.
Bankaların kendi kredi değerlendirme ve rating sistemlerini geliştirmeleri gerektiğini savunan Akçakoca, "Türkiye'ye rating müessesesi geldiği zaman ortak kullanılacak bir kaynakça da olacak" dedi.
Engin Akçakoca, "Hazine'nin piyasaya girmesi ile Hazine banka kredilerine rakip oldu. Bu durumda da aracılık görevi banka kredilerine düştü. Makro ekonomik istikrarsızlık ve sözkonusu kamu bankalarının borçları her zaman sorun oldu. Bankacılık sektörü güçlenirse güçlü ekonomik altyapı için adım atılmış olunacak. Her zaman söylediğim gibi, güçlenmek için birleşmek şart" diye konuştu. Birleşmenin seçimle ilgisi olup olmadığının sorulması üzerine ise BDDK Başkanı Akçakoca, Mayıs'tan beri birleşmeden bahsettiklerini, seçimin kendilerini etkilemeyeceğini, ne olursa olsun BBDK'nın reformlara devam edeceğini açıkladı.