Pakistan'da sosyal medya, SMS ve e-posta üzerinden iletişim, geleneksel Bayram kartı satışlarında büyük düşüşe yol açtı.
Günümüzde Pakistanlılar, dünyanın dört bir yanındaki yakınlarına ve dostlarına tam Bayram gününde tebriklerini iletebilmek için e-kartları veya cep telefonundan SMS mesajı göndermeyi yeğliyor.
Bu yüzden de, gerçek anlamda Bayram kartı satan kitapçılar, satışların son yıllarda büyük düşüş kaydettiğini; bu kartların satışı için ek personel çalıştırılması gerektiğinden pahalıya mal olduğunu belirtiyor.
Bazı kişiler de, artık başkalarına Bayram kartı göndermenin bir anlamı olmadığını düşünüyor. Muhammed Nasır adlı öğrenci, "önümüzdeki günlerde bedavaya 2900 SMS mesajı gönderebilecekken, niye tebrik kartı postalayayım?" diyor.
Afşan Zülfikar adlı bir öğrenci de "İngiltere, Amerika, Kanada ve diğer ülkelerdeki arkadaşlarınız ve kuzenlerinizle Skype'tan canlı görüntülü görüşme yapabiliyorken, çeşitli vesilelerle kart göndermenin bir anlamı kalmadı. İnternet yeni ve ucuz iletişim yollarının kapısını açtı." diyor.
Geçmiş yıllarda Ramazan ayının son 10 gününde kitapçı ve açık tezgahlarda satılan Bayram tebriği kartlarına yoğunlaşan bir ilgi görülmekteyse de, bu yıl hala satışların canlanmadığı kaydediliyor.
Gulgast yöresinde 40 yıldır kitapçılık yapan Şeyh Eyüb, "Geçmişte çeşitli şirketlere binlerce kart sipariş ederdik. Bu yıl satışa sadece 250 kart çıkardık, şimdiye kadar yalnızca 10 kart satıldı. Yalnızca yurt dışında yakınları olanlar Bayram kartı almaya geliyor.
Pakistan Posta İdaresi ise, insanların hala birbirlerine Bayram tebriği göndermeye devam ettiğini, birçok şirketin de, internet ve cep telefonu çağına rağmen, müşterilerine ve tanıdıklarına Bayram tebriği göndermeyi sürdürdüğünü belirtiyor.