HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Papa İngilizlerle ilişkilerini onarabilecek mi?

İngiltere'nin Katoliklik ve Vatikan'la sorunlu bir geçmişi var. İngiltere 16'ıncı yüzyılda Vatikan'dan kopmuş, ardından Katoliklerin yoğun baskılara maruz kaldığı bir dönem yaşanmıştı.

Papa İngilizlerle ilişkilerini onarabilecek mi?

Güney Yıldız

BBC Türkçe

İngiltere'nin Vatikan ve Katoliklikle sorunlu bir tarihi var.

16'ıncı yüzyılda İngiltere Kilisesi Vatikan'dan kopmuş, ardından Katoliklerin yoğun baskılara maruz kaldığı bir dönem yaşanmıştı.

Günümüzde, bu tür baskılar söz konusu olmasa ve Katolik azınlık toplumda önemli yerlere gelmiş olsa da, halkın geniş kesimleri arasında sorunlu tarihin izlerini bulmak mümkündür.

Bu yüzden, Katolik Kilisesindeki çocuk istismarı skandalının İngiliz kamuoyu tarafından ele alınışında bu tarihin de kuşkusuz önemli rolü var.

Çocuk istismarı İşte, Papa 16. Benediktus'un İngiltere ziyaretinin, çocuk istismarı vakaları ve yardımcılarından birinin İngiltere'yle ilgili söylediği sözler dolayısıyla daha gerilen bir arka planı var.

Kendisi aleyhindeki havayı daha İngiltere'ye inmeden önce uçakta yumuşatmaya çalışan Papa, Katolik Kilisesi'nin çocuk istismarı skandallarını kararlı ve yeterince hızlı almamış olmasından üzüntü duyduğunu söyledi.

Bununla da yetinmeyen Papa, taciz skandalının kendisini dehşete düşürdüğünü, kurbanlara maddi ve manevi desteğe hazır olduğunu ve bunun tekrarlanmaması için çaba harcayacağını da söyledi.

Bunlar, Papa'nın çocuk istismarı skandallarıyla ilgili bugüne kadar söylediği özür niteliğine en yaklaşan sözleri.

Ancak bu sözler, Katolik Kilisesi içinde cinsel tacize uğrayan mağdurların ve yakınlarının protesto gösterilerini sona erdirmeye ve tepkileri dindirmeye yetmemiş gibi görünüyor.

1982 yılından bu yana İngiltere'ye düzenlenen bu ilk Papa ziyaretine gölge düşüren bir başka unsur daha var.

'İngiltere üçüncü dünya ülkesi' Papa'nın eski üst düzey danışmanlarından da olan Kardinal Walter Kasper'in Almanya'da yayınlanan Focus dergisine verdiği bir mülakatta "İnsan Heathrow Havaalanı'na indiğinde kendini bir üçüncü dünya ülkesine gelmiş gibi hissediyor" demişti.

Kardinal Kasper'in bu sözlerinin yarattığı tepki, onun, ziyaretinde Papa'ya eşlik eden 30 kişilik heyetin dışında kalmasına neden oldu.

Vatikan'ın Anglikan Kilisesi ile ilişkilerinden sorumlu olan Kardinal, röportajında İngiltere'nin Hristiyanlara baskı uyguladığını da iddia ediyor ve ateizmin ülkede hızla yayıldığından yakınıyor.

Papa'nın gelişi, destekçileriyle birlikte, protestocuları da sokağa çekiyor.

Bir yandan Edinburg'da kendisini karşılamak isteyen on binlerce kişi yollara dizilirken, Papa için protesto için protesto gösterileri de planlanıyor.

Papa İskoçya'daki toplu ayinden sonra bu gece Londra'ya gelecek ve burada da ayinler yönetecek.

Londra'da aynı gerekçelerle protestolar planlanıyor. Bu nedenle sıkı güvenlik önlemleri alınıyor.

'Ateizmin pençesindeki ülke' Papa 16'ıncı Benediktus, daha önce İngiltere'yle ilgili olarak yaptığı açıklamalar nedeniyle de tepki görüyor.

Papa daha önce İngiltere'nin yeni ve tehlikeli bir ateizmin pençesinde olduğunu öne sürmüş ve İngiltere kilisesinden hoşnut olmayanları kendilerine katılmaya çağırmıştı.

Express


En Çok Aranan Haberler