HALEPÇE (İHA) - Halepçe katliamını yaptıran Irak devrik lideri Saddam Hüseyin ve "Kimyasal Ali" lakaplı Ali Hasan Mecid'in yargılanmadan idamını isteyen yaklaşık 4 bin kişilik Kürt grubu, toplu mezarlığın bulunduğu bölgeye doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi.
1988 yılında atılan kimyasal silahlar nedeniyle yaklışık 5 bin kişinin ölmüne neden olan Irak devrik lideri Saddam Hüseyin ve "Kimyasal Ali" lakaplı Ali Hasan Mecid'in yargılanmadan idamını isteyen ve aralarında Halepçe Kaymakamı Cemil Abdurrahman'ın da bulunduğu 4 bin kişilik grup, TSİ 09.00'da yoğun güvenlik önlemleri altında toplu mezarlığa kadar yürüdü.
Peşmergeler tarafından sağlanan güvenlik eskortu eşliğinde yürüyen grupta yer alan Halepçe Kaymakamı Cemil Abdurrahman, yaptığı açıklamada, "1988 yılında Saddam, 5 bin Kürt'ü katletti. Saddam'ın mahkemede yargılanmasını istemiyoruz. Onun ve Kimyasal Ali'nin idamını istiyoruz. Ancak bu şekilde içimiz bir nebze olsun rahatlar. Saddam, 182 bin insanı diri diri gömdü" dedi.
Kalabalık grup arasında bulunan ileri gelen aile liderleri ise, Saddam'ın idamı edilmesini için yürüdüklerini belirtti. İleri gelen aile liderleri, "Saddam ve Kimyasal Ali, yargılanmadan idam edilmelidir. Yeni Irak hükümetinden sesimize kulak vermesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Gösteri sırasında konuşan Hasan Abdullah Mustafa, "Biz Saddam'ın idamı için bugün yürüyoruz. Onun idam edilmesini istiyoruz. Saddam Hüseyin Halepçe'de büyük bir katliam gerçekleştirdi. Katliamın cezasız kalmasını istemiyoruz" diye konuştu.
Kimyasal saldırılarda 4 çocuğunu kaybeden Sabriye Muhammed Ahmet ise, "Saddam'ı assınlar. Mahkeme istemiyoruz. Halepçe halkının kanı yerde kalmasın. Saddam ve yandaşları, Irak'ta 182 bin insanı canlı canlı gömdü. 1988'deki kimyasal saldırıda 4 çocuğumu kaybettim. Suçluların ölmesin istiyorum" şeklinde konuştu.
Ali Ahmet Muhammed de, "Saddam ve Kimyasal Ali, Halepçe'de 5 bin kişiyi öldürdü. Parça parça edilmelerini istiyoruz" dedi.
Irak devrik lideri Saddam Hüseyin'e yönelik suçlamalar arasında; 1998 yılında Halepçe katliamında kimyasal silahların kullanılması, 1963'te Irak Kürdistan Demokrat Partisi Lideri Mesut Barzani'nin üyesi olduğu Barzani aşiretinden 5 bin kişinin öldürülmesi, 1990 yılında Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesi sırasında 1980-1988 Irak-İran savaşıyla bağlantılı suçlar ve ABD önderliğindeki güçlerin Irak askerlerini Kuveyt'ten sürmesinden sonra Irak'ın güneyindeki Şii ayaklanmasını kanlı bir şekilde bastırmasıyla ilgili suçlar bulunuyor.
Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin, 16 Mart 1988 tarihinde Irak'ın Halepçe kenti Düceyde, İnap ve Hurmalı kasabalarında, Kürtler üzerine hardal ve sinir gazı bombaları yağdırmıştı.
Bu arada, yürüyüş sırasında bir aracın yola parkedildiğini gören peşmergeler, kısa süreli panik yaşadı. Perşmerge güçleri, bomba ihtimaline karşı aracı yolun üzerinden kaldırdı ve parka çekti.