HABER

Sağlık sisteminde değişiklik

ANKARA (İHA) - Başbakan Abdullah Gül, mevcut sağlık sisteminin, kurumsal yapı, işleyiş, personel yapısı ve dağılımı itibariyle ihtiyaca cevap veremeyecek hale geldiğini belirterek, "Hükümetimiz, köklü değişiklikler yaparak herkesin ulaşabileceği nitelikli ve etkin çalışan bir sağlık sistemini oluşturmakta kararlıdır" dedi.

Başbakan Abdullah Gül, 64 sayfadan oluşan 58. Hükümet Programı'nı TBMM Genel Kurulu'nda okudu. Gül, Hükümet Programı'nı TBMM Genel Kurulu'na sunarken, ülkede toplam nüfusun ancak yüzde 81'inin sağlık sigortası kapsamına alınabildiğini, geri kalan yüzde 19'luk bir kitlenin herhangi bir sağlık güvencesi bulunmadığını hatırlattı. Abdullah Gül, "Etkin, ulaşılabilir ve kaliteli bir sağlık sistemi, nitelikli bir toplum için vazgeçilmezdir. Devlet, herkesin temel sağlık ihtiyacını, gerekirse özel sektörle işbirliği yaparak yerine getirmek zorundadır. Mevcut sağlık sistemi bütün yönleriyle çağdaş gelişmelerin dışında kalmış, maliyetler sistem kaçakları nedeniyle çok artmış, sağlık hizmetleri ulaşılamaz hale gelmiş, standart birliği kalmamıştır. Sağlıklı bir nesil yetiştirebilmek için sağlık hizmetlerinin tüm vatandaşların ulaşabileceği bir yapıya kavuşturulması kaçınılmaz hale gelmiştir. Sosyal güvenlik kuruluşlarının asıl yapması gereken işlerini engelleyen sağlık işleri ile uğraşması, bu kuruluşları da verimsiz hale getirmiştir. Mevcut sağlık sistemimiz, kurumsal yapı, işleyiş, personel yapısı ve dağılımı itibariyle ihtiyaca cevap veremeyecek hale gelmiştir. Hükümetimiz, köklü değişiklikler yaparak herkesin ulaşabileceği nitelikli ve etkin çalışan bir sağlık sistemini oluşturmakta kararlıdır" diye konuştu.

HASTANELER VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI Nitelikli bir sağlık hizmeti için, devlet hastanesi, sigorta hastanesi, kurum hastanesi ayırımı kaldırılarak, hastaneler idari ve mali yönden özerkliğe kavuşturulacağını belirten Gül, "Sağlık Bakanlığı, oluşturulacak bu yeni sisteme göre yeniden yapılandırılacak, sağlık sektörüne rekabet getirilecektir. Sağlık hizmetinin sunumu ile finansmanı birbirinden ayrılacaktır. Sağlık sigortası, uzun vadeli sigorta kollarından çıkarılacaktır. Nüfusun tamamını kapsayacak şekilde bir Genel Sağlık Sigortası Sistemi kurulacak, prim ödeme gücü bulunmayanların primleri devlet tarafından ödenecektir" dedi.
Aile hekimliği uygulamasına geçilerek, sağlam bir hasta sevk zinciri sisteminin kurulacağını vurgulayan Gül, "Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde bilişim teknolojisinden azami ölçüde yararlanılacak, sağlık bilgi sistemi kurulacaktır. Hasta Hakları Yönetmeliği, dünya standartlarına göre yeniden düzenlenerek, hasta haklarının korunması konusundaki hukuki eksiklik giderilecektir" diye konuştu.

SOSYAL GÜVENLİK
Yeniden bir sosyal güvenlik sistemine ihtiyaç bulunduğunu belirten Abdullah Gül, "Mevcut sosyal güvenlik sistemimiz, sosyal güvenlik olmaktan çıkarak devletin sırtındaki kambur haline dönüşmüştür. Gerek örgütlenmesi, gerek aktüeryal dengelere uymayan prim-karşılık düzeni, gerekse yönetim anlayışı ile mevcut sosyal güvenlik sistemi yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak alanların başında gelmektedir. Sosyal sigorta kuruluşları, uygulanan sigorta programları ile sağlanan haklar ve yükümlülükler açısından farklılık göstermektedir" dedi.
Söz konusu farklılığın giderilmesi ve kaynaklarıyla kendisini finanse edebilen bir sosyal sigorta sisteminin oluşturulabilmesi için sosyal güvenlik kuruluşlarında, norm ve standart birliği sağlanacağı, uluslar arası sözleşmeler ve sosyal güvenliğin temel ilkeleri çerçevesinde bütünleştirilmiş bir sosyal güvenlik ağı kurulacağını ifade eden Başbakan Abdullah Gül, "Sosyal sigorta kuruluşlarının idari ve mali etkinliği ile teknolojik alt yapılar güçlendirilecek; bilgi teknolojisinden azami ölçüde yararlanılacak; modern yönetim teknikleri uygulanacak; muhasebe sistemleri, uluslar arası muhasebe standartlarına ve birbirleriyle uyumlu hale getirilecektir. Prim karşılığı olmayan ödemeler kaldırılacaktır. Uzun vadeli sigorta programları ile kısa vadeli programlar birbirlerinden ayrılacaktır. Toplumun tüm kesimleri sosyal güvenlik kapsamına alınacaktır. Sosyal güvenlik sisteminin bütçe üzerindeki finansal yükü azaltılacaktır" dedi.

ÇALIŞMA BARIŞI
Sağlıklı ve dengeli bir kalkınmayı sağlayacak, serbest rekabet ortamında üretimi, verimliliği, çalışanların refahını ve güvenliğini sağlayacak bir çalışma ortamını oluşturmak ve çalışma barışını sağlayan temellere oturtmak kararlılığında olduklarını belirten Gül, "Bu konuda alınacak tedbirler sosyal tarafların katılımıyla uygulamaya konulacaktır. Yaşanan derin ekonomik sıkıntılara rağmen, toplum olarak ayakta kalmamızı büyük ölçüde sağlam aile yapımıza borçluyuz. Aynı zamanda güçlü bir sosyal güvenlik kurumu olan aile yapımızın sürdürülebilmesi, içinde yaşadığımız değişim sürecinde daha da önemli hale gelmiştir. Hükümetimiz, toplumun temeli olan ailenin korunmasına yönelik çabaları destekleyecektir" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler