İSTANBUL (İHA) - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en güçlü karargahlarından Birinci Ordu Karargahı'nın konuşlandığı Selimiye Kışlası, tarihinde ilk defa halka ve basın mensuplarına ayrıntılı olarak tanıtıldı.
Atatürk'ün doğumunun 125. yılı dolayısıyla kışla içinde düzenlenen tanıtım gezisine; İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İhlas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Gencer, iş, sinema ve sanat dünyasının ünlü simaları, emekli generaller, öğrenciler ve binlerce vatandaş katıldı.
Misafirler, Selimiye Kışlası'nın kapısında Birinci Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Uğur Uzal tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından davetlilere sırasıyla Kırım, Çanakkale ve Kore Savaş müzeleri gezdirildi.
Burada en büyük ilgiyi, Florence Nightingale Müzesi çekti. Müzenin içindeki ameliyatların ve tedavilerin yapıldığı oda hakkında misafirlere ayrıntılı bilgi verildi. Tanıtımda, dünyada anestezi kullanılarak yapılan ilk ameliyatın burada gerçekleştiği belirtildi. Daha sonra Atatürk Fotoğraf Sergisi, Çanakkale, Kore ve İstiklal savaşlarını anlatan fotoğrafların yer aldığı sergiler gezildi.
Sergilerin ardından, misafirler programın düzenleneceği alana götürüldü ve davetlilere burada yemek ikram edildi. Yemek sırasında Birinci Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve eşi Sevil Başbuğ misafirlere "Hoş geldiniz, afiyet olsun" dileklerinde bulundu.
Yemek ikramının ardından 1. Ordu Komutanlığı Bölge Bandosu, TRT Gençlik Korosu ve Tarihi Mehter Takımı birer konser verdi. Programın finalinde Dr. Ferhat Göçer, seslendirdiği birbirinden güzel şarkılarla misafirlere neşeli anlar yaşattı. Davet sırasında Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi Türk Yıldızları da İstanbul semalarında gösteri yaptı.
Günümüzde 1. Ordu Komutanlığı'nın konuşlandırıldığı Selimiye Kışlası, yaklaşık 200 yıl önce yaptırıldı. Kışla, Sultan III. Selim'in kurduğu "Nizam-ı Cedit" ordusunun talim ve barınma yeri olarak inşa edilmişti. İlk yapıldığında ahşap olan kışlayı, Sultan II. Mahmut taştan inşa ettirdi. Zarif ve yatay bir kütleye sahip olan dev kışlanın dört köşesinde kuleler yer almaktadır. Kuleler, tarihi kışlanın anıtsal görünümü daha da güçlendirmektedir. Kışla, 1850'lerdeki Kırım Savaşı yıllarında, yaralı askerlerin bakım ve tedavi merkezi olarak kullanıldı. "Lambalı Kadın" lakabıyla tanınan ve hemşirelik mesleğinin öncüsü Florance Nightingale'in (1820-1910), bu yaralı askerlerin bakımlarında büyük emekleri geçmiştir.