HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sigara ve alkol hipertansiyonu tetikliyor

Hipertansiyonun tamamen ortadan kaldırılamayan ancak kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, yanlış ve düzensiz beslenmenin yüksek tansiyona yol açtığını bildirdi.

BURSA (İHA) -Hipertansiyonun kan basıncının normal değer olan 140/90 mmHg'den yüksek olması olarak tarif edildiğini belirten Diyetisyen Hilal Ahsen Tunçay, bu hastalığın genellikle arteriol denen küçük kan damarlarının daralması neticesinde kanın damar duvarına daha fazla basınç yapmasıyla ortaya çıktığını söyledi. Türkiye'de hipertansiyonun görülme sıklığının yüzde 11-43 arasında değişiklik gösterdiğini ifade eden Tunçay, hipertansiyonun ekseriya 40 yaş üstünde görülebileceğini ifade etti. Hipertansiyonun ilerleyen dönemlerde ise felç, böbrek hastalıkları ve kalp hastalıkları için önemli risk faktörü olduğuna dikkat çeken Tunçay, ailesinde hipertansiyon olan kişiler, şişman, yanlış ve düzensiz beslenenler, sigara ve alkol kullananlar, şeker hastalığı, az hareket edenler, hamile kadınlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve tuz tüketimi yüksek olan hastalarda hipertansiyonun daha sık görüldüğünü söyledi.

Halk arasında yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyonun önüne ideal ağırlık korunarak geçilebileceğini kaydeden Tunçay, "Vücut ağırlığının olması gerekenin üzerine çıkması, kolesterolün ve tansiyonun yükselmesine sebep olacağından kalp hastalıkları riskini artıracak ve hayat kalitesini azaltacaktır. Yapılan bilimsel çalışmalar, hipertansiyonun şişmanlar arasında yaygın olduğunu göstermiştir. Kilo alımı ile kan basıncı artmakta, kilo kaybı ile düşmektedir. Obezite tanısı konan kişiler öncelikle diyetisyen yardımı ile sağlıklı bir şekilde ideal ağırlıklarına ulaşmalıdırlar. Tuz ve sodyum tüketimi azaltılmalıdır. Tuz, güçlü bir damar büzücüdür ve tansiyonu düzenleyen bazı sistemleri etkiler. Yemekler tuz konmadan pişirilmeli, salamura yiyecekler, turşu, salça, hazır konserveler, hardal gibi hazır soslar, hazır çorbalar, cipsler gibi işlenmiş hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Sofrada yemeklere ayrıca tuz eklenmemelidir" dedi.

BOL SEBZE VE MEYVE YİYİN

Her gün taze sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmesi konusunda tavsiyelerde bulunan Tunçay, "Sebze ve meyvelerde bulunan potasyum gibi mineraller, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Meyve ve sebzeyi düzenli olarak tüketen toplumlarda, yüksek tansiyon görülme sıklığı daha azdır. Gün içinde 2 porsiyon sebze ve ortalama 5 porsiyon meyve tüketimi, kan basıncının düzene girmesine yardımcı olur. Hayvani yağların yerine nebati sıvı yağlar kullanılmalıdır. Tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı gibi doymuş katı yağlar kullanılmamalıdır. Bunlar kandaki kolesterol seviyesini ve buna bağlı olarak yüksek tansiyon riskini artırır" şeklinde konuştu.

Sigara ve alkol kullanımının yüksek tansiyonu tetiklediğini söyleyen Tunçay, "Tütün ve alkol kullanımı, antihipertansif (tansiyon düşürücü) ilaç kullanımına karşı direnç oluşturur ve ayrıca vücut hücrelerine zarar veren maddelerin oluşumunu hızlandırıp kan basıncının artmasına sebep olur. Kan basıncı dışında da daha pek çok olumsuz etkisi olan sigara ve alkol tüketimi bırakılmalı. Kahve ve çay tüketimi sınırlandırılmalı. Kahve, koyu çay ve kolalı içeceklerde bulunan kafein kan basıncının yükselmesine sebep olacağından kahve tüketimi sınırlandırılmalı ve içilen çayın demli olmamasına dikkat edilmelidir" diye tavsiyede bulundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler