HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şimşek: Türkiye'nin yüksek büyüme potansiyeli sürecek

Brüksel (AA) - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, küresel finansal krize bağışıklığı bulunmasa da geçmişle karşılaştırılamayacak denli dayanıklı olduğunu vurgulayarak "Bu kriz gelip geçecek ama Türkiye'nin dinamizmi, yüksek büyüme potansiyeli ve parlak geleceği sürecek" dedi.

Belçika Türk İşadamları Derneği'nin (BETİAD) davetlisi olarak Avrupalı Türk girişimcilere küresel finansal kriz ve etkilerini anlatarak Türkiye'deki yatırım fırsatları hakkında bilgi veren Mehmet Şimşek, "Türkiye, sadece içerideki değil dışardaki temsilcileri yoluyla da önemli bir aktör hakline gelmeye başladı. Bu, son derece sevindirici. Çünkü Avrupa'da çok ciddi bir girişimci ruhu var. Burada yerleşik Türkler ile temsil edilen bir girişimcilik ruhu. Türk vatandaşlarımızın yaşadığı ülkeler için bu önemli bir değer, Türkiye için de önemli kazanım" diye konuştu.

İşadamlarıyla küresel ekonomik sıkıntılar, Türkiye'deki yatırım fırsatları ve Türk ekonomisinin katettiği mesafe hakkında "ufuk turu yaptıklarını" belirten Şimşek, toplantıların ana gündeminin Varlık Barışı Yasası olmadığına işaret etti.

Şimşek, küresel krizin gelecek dönemde Avrupa ve Türkiye arasındaki ticareti nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Tabii Avrupa Birliği Türkiye'nin en büyük dış ticaret ortağı. Her ne kadar bugün itibariyle Avrupa'nın önemi birkaç yıl öncesine göre bir miktar azaldıysa da Avrupa bizim için çok önemli. İhracatımızın yüzde 50'ye yakınını Avrupa'ya yapıyoruz. Yalnız şöyle birşey var. Türkiye, gerek pazar çeşitlendirmesi, gerekse de ürün çeşitlendirmesi yoluyla küresel krize duyarlılığını geçmişe göre azalttı. Biz, 2000 yılında yaklaşık 170 ülkeye ihracat yapıyorduk, şimdi yaklaşık 218 ülke ve pazara ihracat yapıyoruz. Yani biz o anlamda bir pazar çeşitlendirmesine gittik. Buna ek olarak mesela 200 yılında bizim en çok ihracat yaptığımız 5 ülkenin toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 50'yken bugün yüzde 34'lere düşmüş durumda.

Bu neyi ifade ediyor? Bizim birkaç pazara olan bağımlılığımızın azaldığını ifade ediyor. Dolayısıyla bu türden küresel krizlere karşı nisbi olarak daha dayanıklı, daha hazırlıklı olduğumuzu gösteriyor. Şunu da kabul etmek lazım. Her zaman söylüyorum. Dünya, 1929 buhranından bu yana en büyük buhranını yaşıyor. Bu bizi ticaret ve finansman kanalıyla olumsuz etkiliyor. Şu anda Avrupa, Japonya ve Amerika resesyonda. Biz bu bölgelere mal satıyoruz. Dolayısıyla buralardaki talep daralması bizim ihracatımızı, istihdamımızı ve büyümemizi olumsuz etkiliyor. Aynı şekilde geçmişte Türkiye'nin tasarruf açığını kapatmaya yönelik kaynak olarak gördüğümüz birçok yer şu anda tıkanmış durumda.

Bankalar, büyük bilanço tahribatına uğramış durumda. Yani bunları da kabul etmek lazım. Türkiye bu krize bağışık değil, Türkiye daha dayanıklı. Geçmişle karşılaştırılamayacak kadar çok daha dayanıklı. Bir de şunu vurgulamakta fayda var. Bu kriz gelip geçecek ama Türkiye'nin dinamizmi, yüksek büyüme potansiyeli ve parlak geleceği sürecek. Türkiye, Avrupa'nın büyüme motorudur." Avrupa ekonomisi açısından da Türkiye'nin büyük önem taşıdığını vurgulayan Şimşek, "Bu önem giderek daha fazla takdir ediliyor. O nedenle Avrupa'nın Türkiye'ye ilgisi muazzam düzeyde artmış durumda" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler