Sivas (AA)- Sivas'ın Hayranlı ve Haliminhanı mevkilerinde yürütülen kazı çalışmalarında bulunan aralarında 3 toynaklı atın da yer aldığı yaklaşık 10 milyon yıllık fil, gergedan, zürafa, sırtlan, antilop, ceylan ve at fosilleri, önümüzdeki dönemde açılması planlanan Sivas Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.
Sivas'ın Hayranlı ve Haliminhanı bölgelerinde 1993'te başlatılan arkeolojik çalışmaların başkanlığını yürüten Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi ntropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erksin Güleç, özellikle Sivas çevresinde, milyonlarca yıl önce yaşamış değişik birçok canlıya ait fosillerin keşfedildiğini belirtti.
Hayranlı-Haliminhanı fosil yataklarının Ankara-Sivas kara yolu istikametinde Sıcak Çermik'ten Köklüce'ye ve kara yolunun güneyinden Sarıhasan Köyü'ne kadar uzanan oldukça geniş bir alanı kapsadığını anlatan Güleç, bulunan fil, gergedan, zürafa, sırtlan, antilop, ceylan, tavşan, oklukirpi, at, domuz, keçi ve fare gibi birçok canlı türüne ait fosillerin Sivas çevresinin bundan 8-10 milyon yıl önce tropik bir iklime ve ekolojiye sahip olduğunu gösterdiğini söyledi.