Atamayla belirlenen yeni Somali parlamentosu bugün ilk oturumunu yapıyor.
Parlamentoda milletvekillerinin yemin töreni ve meclis başkanının belirlenmesi ardından gizli oyla devlet başkanı seçimine gidilecek.
Böylece görev süresi biten Birleşmiş Milletler destekli geçici yönetiminin 8 yıllık iktidarı da sona ermiş olacak.
Bu Somali'de yirmi yıldır oluşturulan ilk resmi parlamento oluyor.
Başkent Mogadişu'da çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı, asker ve polislerin devriye gezdiği bildiriliyor.
2009'dan bu yana bu görevi sürdüren Şeyh Şerif Şeyh Ahmet'e seçimin favorisi olarak bakılıyor.
Adaylar arasında değişecek olan Başbakan Abdiveli Muhammed Ali ve eski meclis başkanı Şerif Hasan Şeyh Aden de var.
Birleşmiş Milletler tarafından yakınlarda açıklanan bir raporda görev süresi biten Şeyh Ahmet'in başkanlık dönemi sırasında yolsuzluğun çok yaygın olduğu ifade edilmişti.
BM'nin Somali hakkında Temmuz ayında yayımladığı raporda "Sistematik olarak zimmete para geçirme, mali kaynakların açıkça ve gözler önünde kötüye kullanılması ve kamuya ait paraların çalınması hükümetin normal işleyişi haline geldi" deniliyor.
Ağustos ayında da BM Somali özel temsilcisi Augustine Mahiga, parlamento için milletvekili atanması sürecinde "adam kayırma, rüşvet ve tehdidin rol oynadığını" söyledi.
275 sandalyeli bir alt meclis ve en çok 54 üyeli bir üst meclisten oluşan yeni parlamento bugün ilk toplantısını yapıyor.
Yeni milletvekilleri aşiret liderleri tarafından seçilip, hakkında savaş suçu iddiası bulunan kişileri eleyen bir teknik heyetin denetiminden geçtiler.
Pazar günü uluslararası bazı temsilciler Şeyh Ahmet yönetimi ile yeni milletvekillerinin kimlik kartlarına ilişkin nihai görüşmeler için Mogadişu'daydı.
Devlet başkanı, kendi aşireti tarafından önerilen adayların bazıları teknik heyet tarafından reddedilince, kimlik kartlarının dağıtımını durdurmuştu.
Fakat yine de yeni bir parlamento toplanması süreci uluslararası düzeyde memnuniyetle karşılandı.
Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada "Geçiş sürecinin sona erişi, Somali'de temsil gücü daha büyük bir yönetimin başlangıcı olmalıdır" denildi.
Açıklamada "Parlamentonun, seçimle değil atamayla belirlenmiş olmakla beraber, kişisel çıkarlara, savaştan çıkar sağlamaya dayalı geçmişle bağlarını koparması ve kadınlar da dahil Somali halkını hakkıyla temsil eden yeni bir kuşak politikacıdan oluşması hayati bir önem taşımaktadır" ifadesine yer verildi.
BBC'nin Afrika masası editörü Martin Plaut, 1991 yılında zamanın devlet başkanı Siad Barre'nin devrilmesinden bu yana, birbiriyle savaşan milisler, islamcı silahlı örgütler ve komşularının egemenliğinin hüküm sürdüğü Somali'de şimdi bir dönüm noktasına gelindiğini söylüyor.
Afrika Birliği barış gücünün de desteğiyle geçici yönetim başkent Mogadişu'nun denetimini ele geçirdi ama el Kaide ile bağları olan eş Şebab örgütü ülkenin orta ve güneyinde geniş alanlarda hakimiyetini sürdürüyor.