Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) hazırladığı raporda, etkileyici kazanımlara rağmen, Türkiye'nin hala birtakım yapısal zayıflıklar ve kurumsal eksikliklerle karşı karşıya olduğu, bunlar arasında cari işlemler açığı, işsizlik ve fakirliğin ön planda geldiği belirtildi.
MÜSİAD'ın "Türkiye Ekonomisinde Son Durum" başlıklı raporunda, makro ekonomideki müspet gelişmeler bir yana, AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasının, olumlu havayı besleyerek, geleceğe yönelik istikrar beklentisini artırdığı bildirildi.
Raporda, açıklanan yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefinin, 2006 yılında da faiz dışı fazla odaklı mali disiplinin sürdürüleceğinin işareti olarak yorumlanabileceği belirtilerek, maliye ve bütçe disiplini konusunda şöyle denildi: "Hükümetin yıl boyunca mali disipline bağlı kalması, gelirler, harcamalar, özellikle faiz ödemeleri ve kamu borcu dahil olmak üzere tüm mali hesaplarda dikkat çekici sonuçlar ortaya çıkarmıştır. 2006'dan başlayarak işsizlik ve fakirlikle mücadelenin ön plana çıkması ve bütçe açığında artık sadece hedefin tutturulması, bunun daha ilerisinde bir iyileşmenin beklenmemesi gerekir."
Türkiye'nin dış ticaret açığının genişlediği belirtilen raporda, YTL'nin değerlenmesi sonucu ithal girdi kullanma eğilimi ve tüketim malları ithalatının artmasının yanında, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere ithal enerji maliyetindeki büyük artışın, ithalattaki hızlı büyümeyi artıran faktörler olduğu vurgulandı.
Raporda, dış ticaret açığı ve GSYİH'nin yüzde 6.2'si gibi rekor bir oranı yakalaması beklenen cari açığın (22 milyar dolar) artık oldukça karmaşık bir konu halini aldığı vurgulandı.
Raporda, son 4 yılda GSMH'de yüzde 30'lara varan artışa karşın, işsizlik oranında ciddi bir azalma olmadığına, ekonomide yaratılan istihdam fırsatlarına rağmen işsizliğin kısa vadede mevcut oranın altına inmesinin pek mümkün görünmediğine dikkat çekildi.
Raporda, MÜSİAD'ın 2006 tahminlerinin büyümede yüzde 5.5-6, işsizlikte yüzde 9, enflasyonda yüzde 5-6, faiz oranında yüzde 11, bütçe açığında yüzde 2.5, net kamu borcunda yüzde 55 ve cari işlemler açığında yüzde 6.5 olduğu bildirildi.