HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Srebrenitsalılar AİHM'e gidiyor

Srebrenitsa soykırımında ailelerini kaybeden Bosnalı Müslümanlar, BM davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürüyor.

Srebrenitsalılar AİHM'e gidiyor

Bosna'daki savaş sırasında Srebrenitsa'da 1995'te işlenen soykırımın kurban yakınlarından oluşan 100 kişilik grup, Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin BM'nin yargı dokunmazlığı olduğu yönündeki kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımak üzere Strasbourg'a gitti.

Yolculuğu organize eden Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, Strasbourg'a hareket etmeden önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, Strasbourg yoluna çıkan 2 otobüste, soykırım kurbanlarının yakınları, Srebrenitsalı öğrenciler ve diğer kentlerden gelen savaş mağdurları derneklerinin temsilcilerinden oluşan yaklaşık 100 kişinin yer aldığını söyledi.

Subaşiç, "Yarın Strasbourg'da olacağız. Burada yerel yönetim ve İslam Birliği'nin temsilcileri ile görüşeceğiz. Yolculuğumuza destek olan Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Nikşiç ile Türkiye'ye teşekkür ediyorum" dedi.

Avukatları ile Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin BM'nin yargı dokunmazlığı olduğuna kararına karşı davayı 11 Ekim'de açacaklarını ifade eden Subaşiç, "Her ayın 11'i bize Temmuz'un 11'ini hatırlatır. Bu tarihte bizim sevdiklerimiz katledildi. O yüzden davayı da 11 Ekim'de açacağız" diye konuştu.

"SOYKIRIMA GÖZ YUMMAN YARGILANMAKTAN MUAF TUTULAMAZ"
Srebrenitsalı annelerin Strasbourg'da üzerinde İngilizce olarak "Adalet yavaştır fakat ulaşılmaz değildir" mesajının yazıldığı giysiler giyeceğini bildiren Subaşiç, "Nefes aldığımız sürece adaletin peşinde olacağız. Bu davanın da kurbanların aleyhine sonuçlanması durumunda, tarihte soykırım yaşayan masum çocukların annelerinin adalet istediği, bunun peşinde olduğu kayıtlı kalacaktır. BM bayrağının altında soykırıma uğrayan Srebrenitsalılar adaletten başka birşey istemiyorlar" ifadelerini kullandı.

Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin Nisan ayında BM'nin yargı dokunmazlığı olduğuna yönelik karar verdiğini hatırlatan Subaşiç, "Soykırıma göz yumman, soykırımı engellemeyen hiç kimse ve hiçbir kuruluş yargılanmaktan muaf tutulamaz. Herkes sorumluluğunu üstlenmelidir. Gelecek nesiller için herkesin sorumluluğunu üstlenmesi ve böylece gerçeklerin anlatılması açısından büyük önem taşıyor" dedi.
Savaş Mağduru Kadınlar Derneği Başkanı Bakira Haseçiç de "BM dahil olmak üzere savaş suçu, soykırım, tecavüz ve diğer dehşetleri izleyen, müdahale etmeyen herkes yargılanabilmeli" diye konuştu.

Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği 2007 yılında, soykırımdan kurtulan Srebrenitsalılar adına, BM ve Hollanda'ya karşı dava açmıştı.

Davada BM'nin Hollanda taburu, "soykırım ve insanlığa karşı suçları önlememek, Boşnakların sürülmesi ve katledilmesine yardımcı olmakla" suçlanmıştı.

Hollanda Yüksek Mahkemesi ise Nisan ayında, BM'nin "Hollanda'da da herhangi bir mahkemede yargılanamayacağı ve bu uluslararası kurumunun yargılanmaktan muaf tutulduğu" kararını vermişti.

Bosna Hersek'in doğusunda yer alan Srebrenitsa'ya 11 Temmuz 1995 tarihinde giren Lahey'de yargılanan Bosnalı Sırpların eski askeri lideri Ratko Maldiç komutasındaki birlikler, BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği ve Hollanda askerlerinin kontrolündeki Srebrenitsa'da birkaç günde 8 binden fazla Boşnak'ı katletmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler