HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SSK hizmet dökümü nedir? SSK hizmet dökümü sorgulama nasıl yapılır?

Açılımı Sosyal Sigortalar Kurumu olan SSK, 2006 yılından bu yana Sosyal Güvenlik Kurumu açılımı ile SGK olarak devam eden bir devlet kurumudur. BağKur ile Emekli Sandığı kurumlarının devredilmesinden sonra kurulmuştur. Amacı sosyal sigortacılık ilkelerine bağlı, adil, kolay ulaşılabilir, mali açıdan sürdürülebilir ve çağdaş kriterlerde bir sosyal güvenlik sistemi sürdürmektir. Çalışanların sigorta türleri fark etmeksizin bağlı oldukları bir sosyal kurumdur.

SSK hizmet dökümü nedir? SSK hizmet dökümü sorgulama nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sosyal Sigortala Kurumu’nun (SSK’nın) yeni halidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kuruluşu olan SGK, 4A, 4B ve 4C gibi farklı sigorta türlerinin tamamının tek bünyede toplandığı bir kurumdur. Geçek ve tüzel kişilere hizmet sunar, bu kişileri sahip oldukları haklar ve yükümlülükler konusunda bilgilendirir. Mevzuat ile kuruma verilen görevler de SGK sorumluluğundadır.

SSK hizmet dökümü sorgulaması nasıl yapılır?

Özel sektörde çalışan kişiler 4A hizmet dökümü, kendi iş yeri sahibi olan ya da serbest çalışan kişiler 4B hizmet dökümü, devlet memuru statüsünde olan devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışan kişiler ise 4C hizmet dökümü alarak eski adı ile SSK sigorta sorgulaması işlemini e devlet üzerinden yapabilirler. Hizmet dökümleri faklı gerekçeler nedeni ile alınabilir. Kişiler, emekli olacakları yaşlarını ve tarihi öğrenmek için, ikramiye, kıdem tazminatı, emekli maaşı gibi tutarları hesaplayabilmek için ya da ne kadar zamandır ne kadar prim ödemesi yapıldığını görebilmek için sigorta durumlarını sorgulayabilirler. SSK sorgulamasının günümüzdeki ismi SGK sorgulamasıdır. Çalışan kişiler hangi sigorta türünden emekli olacakları fark etmeksizin SGK müdürlüklerinden ya da SGK resmi internet sitesi veya uygulaması üzerinden sigortalılık durumları hakkında bilgi alabilirler. e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için gerekli adımlar şunlardır:

  • e-Devlet sistemine giriş yapılır.
  • Giriş sayfasındaki sorgulama kısmına bağlı olunan sigorta türüne göre 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümü yazılır.
  • Açılan sayfada tüm SSK hareketleri görüntülenebilir.
  • Gerekli durumlarda o sayfanın çıktısı alınabilir.

e-Devlet şifresi yok SSK hizmet dökümü sorgulama yapılabilir mi?

TC kimlik no ile SSK hizmet dökümü sorgulama şifresiz olarak yapılabilen bir işlem değildir. e-Devlet sistemine giriş yapılmadan bu sistem üzerinden herhangi bir işlem de yapılamaz. Ancak SGK kurumuna direkt olarak gidilecekse kimlik numarası ile sorgulanarak bilgi alınabilir. Bu durumda da kişinin kendi için istediğini ispat edebilmesi için mutlaka kimliği ile birlikte kuruma gitmelidir.

Sorgulama işlemleri sadece e-Devlet üzerinden değil SGK’nin kendi internet sitesi üzerinden de yapılabilmektedir. Site içindeki vatandaş sorgulama sayfasına giriş yaparak hizmet dökümüne ulaşabilmek mümkün olabilir. Eğer kişilerin e-Devlet şifresi yoksa ya da henüz almadıysa en yakın PTT şubesine giderek kişiye özel e devlet şifresi temin etmeleri gerekir. Şifre geldikten sonra bu şifre ve kimlik numarası bilgisi ile e-Devlet sistemine giriş yapılmalıdır.

Kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra ilgili kısımlara girerek hizmet dökümü alınabilir. Eski adı ile SSK hizmet dökümü isimden sorgulama ile de mümkündür. Kişinin e-Dvlet hesabına kendi özel şifresi ve kimlik numarası ile giriş yapmış olması yeterlidir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler