HABER

Suriyelilere 18 bin 500 çadır

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile Türk Kızılayı, Türkiye'deki 90 binin üzerinde Suriyeliye barınacak yer sağlanması amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.

Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'ndeki imza törenine, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ve BMMYK Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor katıldı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar, burada yaptığı konuşmada, BMMYK'nin, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için kullanılacak 18 bin 500 adet çadırı Türk Kızılayı'na imal ettirmek istediğini ifade etti.

BMMYK'nin toplam değeri 15,4 milyon Amerikan doları olan 18 bin 500 adet çadırın siparişini verdiğini belirten Akar, "Türk Kızılayı olarak küresel anlamda Birleşmiş Milletler'in çeşitli kollarıyla işbirliği faaliyetlerimiz sürmektedir. Özellikle geçtiğimiz günlerde de paylaştığımız gıda kartımızın kullanıldığı Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ile Türkiye ve Yemen'de faaliyetlerimiz devam etmektedir. Diğer Birleşmiş Milletler kuruluşlarıyla da işbirliklerimiz vardır" diye konuştu.

Suriye'deki iç savaşın şiddetinden kaçarak canını kurtarmak isteyen Suriyelilerin komşu ülkelerde misafir edildiğini hatırlatan Akar, şöyle konuştu:

"Suriye sınırında konuşlandırılan 15'i aşkın kampımızda BMMYK'nin aldığı çadırların da desteğiyle çadır kentler ve konteyner kentler kurulmuştur. Bunun yanında bizim dışımızda Irak, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerde de Suriyeli misafirlerin ağırlanması gibi bir ağır sorunla karşı karşıyayız. İnşallah önümüzdeki günlerde süreç sulh ve barışla neticelenir ve biz de faaliyetlerimizin semeresini bu şekilde almış oluruz. Türk Kızılayı'nın Ankara ve Erzincan'daki tesislerinde üretilecek yangına dayanıklı çadırlar, 16 metrekare genişliğinde ve 4 mevsim tüm hava koşullarında kullanılabilir."

-180 bini aşkın mültecinin barınması sağlanacak"-

BMMYK Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor de Türk Kızılayı ile BMMYK'nin arasındaki işbirliğinin giderek arttığına işaret ederek, çadırlar konusunda da önemli bir ortak adım atıldığına dikkati çekti.

Batchelor, "Her gün acı içinde olan çocuklar, kadınlar ve aile üyeleri var. Suriye'deki trajedi devam ediyor. Politik çözüm hemen gerçekleşmeyebilir ama insani çözüm olanakları var ve devam ediyor. BMMYK olarak bütün olanakları değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Türk halkının Suriyeli mültecilere gösterdiği misafirperverlik ve cömert yardımların kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Batchelor, şunları söyledi:

"Türk Kızılayı dünyada başarılı operasyonlarıyla biliniyor. Çok profesyonel bir ekipleri var. Suriye'deki trajedi için Türk Kızılayı, AFAD ve Türk hükümeti çok iyi çalışıyor. Yeni çadırlarla Türk Kızılayı, oradaki insanların hayatlarını kolaylaştıracak bir adım atmış oldu. Bu işbirliğinin küresel boyuta taşınacağını umuyoruz.

Bugün burada satın alınan çadırlarla birlikte 180 bini aşkın kişinin barınması sağlanacak. Şimdiye kadar 110 bin kişinin yararlanabileceği çadır ve mutfak seti yardımında bulunulmuştur. İşbirliği kurmak, birlikte çalışmak ve ortaklık bizim için çok önemli. Suriyeli mültecilere sağlanan korunmadan dolayı da Türkiye'ye teşekkür ediyoruz."

Konuşmaların ardından Akar ve Batchelor basın mensuplarına örnek çadırı tanıttı.

Muhabir: Şenay Ünal - Ali Öztürk

Yayıncı: Selçuk Aval

En Çok Aranan Haberler