Tarihi mezar taşının kırılan bölümünü tamir etme gayesiyle yapıldığı gözlenen beton sıva, taşın büyük bölümünü tahrip etti. Taş üzerinde bulunan tarihi yazının tahrip olmasına neden olan beton sıva, tarihi mezar taşını tamir etmek bir yana mezar taşının estetik ve görünümünü de bozdu.
Şehitliğin bulunduğu yerde yer alan ve kimsenin görmediği bu tadilat rezaletine ses çıkarılmadığını dile getiren mahalle sakinleri, “Camii yaptıran Aslanpaşa’nın ailesinin yattığı söylenen ve şehitlik olarak ta kullanılan bu mekânın tahrip edilmesine kimsenin sesi çıkmıyor. Taşın üzerine atılan beton baştan sağma yapıldığı için hem taşı ve üzerindeki yazıları tahrip etmiş hem de atılan beton güneşin etkisiyle taştan ayrı bir halde üzerinde duruyor. Bunu yapanların tarihe olan saygıları ortada. Bu rezalet biran önce temizlenmeli.” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.
ARSLAN PAŞA CAMİİ VE KÜLLİYESİ
Çıldır Atabeklerinden yirmi birincisi olan Arslan Paşa, Oltu'da 1664'de muhteşem bir cami (bugünkü Arslan Paşa Camii), etrafına yetmiş odalı medrese, bir fetvahane, bir hamam ve bir de saray yaptırdı. Hükümet tarafından kendisine verilen toprakları halka vakfetti. İlçe merkezinde yapılmış olan külliyenin en sağlam yapısı olan Camii, Osmanlı mimarisinde çok sayıda kullanılan kare mekânlı, tek kubbeli ve üç gözlü son cemaat yerine sahip plan tipinin güzel bir örneğidir. Tamamen kesme taş malzemenin kullanıldığı cami, mimari yönden dengeli ve ölçülü bir yapıya sahiptir. Buna karşılık süslemede, geometrik motifler dışında pek başarılı olunamamıştır.
Mihrap ve son cemaat yerinde bulunan mihrabiyelerin mukarnasları, çağdaş diğer yapılardaki kadar klasik olmayıp basit bir üslupla ele alınmıştır. En önemli özelliği mahfil, vaiz kürsüsü ve minareye duvar içinden açılan merdivenle çıkılmasıdır. Caminin kubbe kasnağına açılan pencere alınlıklarındaki Esma’ül Hüsna yazıları başka yerlerde pek olmayan özel bir süslemedir. Caminin pencere alınlıklarında Allah, Muhammed ve Dört Halifenin adları taş üzerine kabartma harflerle yazılıdır. Kuzeybatı köşesinde yer alan minare kaidesi iki metre yükseklikten sonra pahlanarak sekizgen bir forma dönüşmüştür. Pabuçluk kısmını müteakiben on altı gene tamamlanan kısa geçiş ve iki kuşak silmeden sonra kısa ve kalın silindirik gövde yükselmiştir.
Camii külliyesi alanı içerisinde camii yaptıran Arslanpaşa ve ailesinin olduğu düşünülen mezarlar bulunmaktadır.
(İHA)