HABER

TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu

Komisyonda, Sağlık Bakanlığının ilgili kurumlarınca yapılan sunum, milletvekilleri tarafından eleştirildi - CHP Ankara Milletvekili Emir: "Bu tür sunumlarla sonuca ulaşamayız" - AK Parti Antalya Milletvekili Enç: "Söylemler 'cak-cek' şeklinde. Bunları istemiyoruz, eksiklikler nerede, sorunların giderilmesi konusunda neler yapmalıyız, bunları konuşmalıyız" - HDP Iğdır Milletvekili Adıyaman: "Bize 'hukuki açıdan şu düzenlemeler yapılmalı, şunlar yapılırsa daha rahat çalışır ve etkin sonuç alabiliriz' demenizi istiyoruz"

Uyuşturucu madde bağımlılığı ve yeni bağımlılık türlerinin araştırılarak bağımlılığın nedenlerinin ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunda, Sağlık Bakanlığının ilgili kurumlarınca yapılan sunum, milletvekilleri tarafından eleştirildi.

Komisyon, AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan başkanlığında toplandı.

Komisyonun altıncı toplantısını gerçekleştirdiğini anımsatan Tezcan, her hafta konunun paydaşlarından çeşitli konukları dinlediklerini söyledi. Madde bağımlılığının çok önemli bir sorun olduğunu dile getiren Tezcan, sorunun sadece bir bireyi ya da bir aileyi ilgilendirmediğini, topyekün toplumu, devleti, dünyayı etkileyen bir sorun olduğunu vurguladı.

Madde bağımlılığının çok küçük yaşlara kadar düştüğüne işaret eden Tezcan, "Neslimizi, vatandaşlarımızı bu bağımlılıkla ilgili sosyal sorundan ne kadar çok uzaklaştırabilirsek, ne kadar çok koruyabilirsek ve alınacak tedbirleri de maksimum düzeyde tutarsak sağlıklı bir toplum yetiştirmiş olacağız." dedi.

İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya ve İzmir gibi kentlerin uyuşturucu madde kullanımı konusunda kırmızı renkte yer aldığını anlatan Tezcan, şöyle konuştu:

"Bu illerimizde uyuşturucu madde ile ilgili yoğun bir kullanım var. İşin tedavi boyutu Sağlık Bakanlığını ilgilendiriyor. Arz ve talebin engellenmesi noktasında da yapılacak önemli işler var. Bu noktada İçişleri Bakanlığının, tüm güvenlik güçlerinin alacağı önemli tedbirler olacak. Adalet Bakanlığımızın da cezaların yeniden düzenlenmesiyle ilgili yapmış olduğu çalışmalar var. Torbacılardan tutun bu işin en üst seviyede, ticaretiyle uğraşan kişilerle ya da kurumlarla ilgili alınacak tedbirleri de konuşacağız."

Komisyonda Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, uyuşturucu ile mücadele faaliyetleri ve Sağlık Bakanlığının süreç içindeki rolü hakkında sunum yaptı. Gençleri ve tüm nüfusu ilgilendiren uyuşturucu kullanım durumu ile ilgili istatistiki bilgilerin 2012 yılında gerçekleştirilen analizin sonucu olduğunu dile getiren Kazancı, yeni çalışma sonuçlarının ise Nisan ayında açıklanacağını bildirdi.

- "Yeni bir türkü söylememiz gerekiyor"

Kazancı'nın sunumunun ardından, komisyondaki milletvekilleri söz alarak, bilgilerin kendilerini tatmin etmediğini aktardı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise bakanlıklardan daha somut sunumlar ve çözüm önerileri beklediklerini belirterek, "Bu tür sunumlarla sonuca ulaşamayız." ifadesini kullandı.

AK Parti Kilis Milletvekili Hilmi Dülger, eski çalışmaları dile getirmek yerine, yeni çalışmalar için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. Sunumda eski bilgilerin yer aldığını ve bunların herkes tarafından bilindiğini belirten Dülger, "Yeni bir türkü söylememiz gerekiyor. Eski bilgilerle mücadelede başarılı olamayız." diye konuştu.

Askerlerin de uyuşturucu madde kullandığı yönünde iddiaların bulunduğunu öne süren Dülger, "Bugün Afrin'e operasyon düzenliyoruz, başarılı bir çalışma yürütülüyor. Biz Afrin'e gireriz, orayı da teröristlerden temizleriz ama o askeri bu uyuşturucudan koparamazsak, hiçbir yerde başarılı olamayız." dedi.

- "Eksikliklerimizi dile getirmeliyiz"

AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç de 2014 yılından bu yana bu sorunla ilgilendiğini dile getirdi. Komisyonda yapılan sunumların, birbirlerine benzediğini, aynı ifadelerin deklare edildiğini anlatan Enç, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu sunumun benzerlerini 6-7 defa dinledik. Komisyondaki milletvekilleri arkadaşlarım da şu anda aynı sunumu yapabilecek konuma geldiler. Yapılan söylemler 'cak-cek' şeklinde. Bunları istemiyoruz. Eksiklikler nerede, sorunların giderilmesi konusunda neler yapmalıyız? Bunları konuşmalıyız. Rehabilite noktasında özel sektöre yaptırmayacağınızı söylüyorsunuz ama Antalya'da 5 özel derneğin bu işi yaptığını size gösterebilirim. Ama orada işlem nasıl yürüyor bilmiyoruz, orada bir ölüm olduğunda ben bunun hesabını Sağlık Bakanlığından soracağım. 'Sosyal uyum merkezleri açtık' diyoruz ama bu merkezler işlemiyor. Bakanlıklarımız hassas bir şekilde çalışmalarını yürütüyor ama eksikliklerimizi dile getirmemiz gerekiyor."

MHP Antalya Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul da kamu spotlarının çok önemli olduğunu, oradaki bir virgülün ya da kelimenin teşvik anlamı taşıyabileceğini vurguladı. Yurdakul, daha bilinçli bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Komisyon Başkanvekili AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli de komisyonun siyaset üstü çalıştığını anımsatarak, eleştirilerin kişisel olarak algılanmamasını istedi. Madde bağımlılığı ile mücadele konusunda en başarılı kurumun İçişleri Bakanlığı olduğunu ifade eden Sürekli, "İçişleri Bakanlığımızın asıl görevi arz ile mücadele ve bu konuda da oldukça başarılılar. Bunun dışında taleplere karşı da mücadele yürütüyorlar. Ama Sağlık ve Aile Sosyal Politikalar bakanlıklarından istediğimiz verileri alamıyoruz, buralarda bürokrasiye boğulmuş durumdayız." açıklamasını yaptı.

HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, yapılan sunumların değerli olduğunu ancak kendilerine hitap etmediğini söyledi. Sunumda daha çok somut önerilerin, sahada karşılaşılan sıkıntıların dile getirilmesi gerektiğine işaret eden Adıyaman, "Bize 'hukuki açıdan şu düzenlemeler yapılmalı, şunlar yapılırsa daha rahat çalışır ve etkin sonuç alabiliriz' demenizi istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Sonraki toplantıya etkin çözüm önerileriyle geleceğiz"

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kazancı da bu toplantının ilk olduğunu, bir sonraki toplantıya çözüm önerilerinin daha etkin olacağı, bürokrasinin ön planda tutulmayacağı daha farklı bir bakış açısıyla hazırlanmış sunumla geleceklerini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Sertaç Polat, sorunları yakından bildiklerini ancak en aza indirmek için yoğun bir gayret sarfettiklerini söyledi. Polat, "İçişleri Bakanlığı iyi çalışıyor, Sağlık Bakanlığı çalışmıyor" gibi eleştirilere katılmadığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığının özellikle koruyucu önlem tedbirleri konusundaki çalışmalara ağırlık verdiğini anlatan Polat, "Eksikliklerimizi biliyoruz ama her şey bir günde olmuyor. Sizlerin desteğiyle daha hızlı çalışacağız." dedi.

En Çok Aranan Haberler