BURSA (İHA) - Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD), inşaat sektörü, müteahhitlik ve mühendislik firmalarının sıkıntılarıyla ilgili raporunu açıkladı. BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Oral'ın başkanlığındaki heyetin hazırladığı raporda, her önüne gelen kişinin müteahhitlik işi yaptığına dikkat çekilerek, insan hayatı için önem arz eden bu sektörün kanunla tarif altına alınması istendi.
BUSİAD binasında sektörün sıkıntılarıyla alakalı hükümete sunulacak rapor hakkında açıklamalarda bulunan Oral, inşaat sektörünün 1990'lı yıllarda gayri safi katma değeri yıllık yüzde 7 olan sektörün 1995'den sonraki yıllarda yüzde 5.8'e, 2000 den sonra depremle birlikte yüzde 4'lere düştüğüne işaret etti. İnşaat sektöründe bu dönemlerde kayıt dışı istihdama yönelik on binlerce küçük inşaat şirketi kurulduğuna dikkat çeken Oral, "İnşaat sektörü, inşaat malzemeleri de dahil olduğunda ülke ekonomisindeki payı yüzde 10'lar seviyesindedir. Emek-yoğun bir sektör olması dolayısıyla inşaat sektörü kalifiye olmayan işçileri yoğun olarak istihdam ediyor.
Sıkıntıların başında her önüne gelenin bu mesleğe soyunması yatıyor. Müteahhitlik işi, sermaye garanti sınırı ve kıstasların ortaya konulması ile AB standartlarına uyum çerçevesinde bir tarif altına alınmalıdır. Sektöre, önümüzdeki AB sürecinde tarım nüfusunun da kentlere göç edeceği dikkat alınarak vizyon ve destek verilmelidir. Harç ve vergilerle önü tıkanan sektörün ruhsat alınma ve inşaat aşamasındaki izinler ve masraflar azaltılarak önü açılmalıdır. İnşaat sektörüne KOBİ desteği sağlanmalıdır. Maliyet hesapları devletin farklı birimleri tarafından farklı kıstaslarla değerlendirilmemelidir. Sektörün önünün açılabilmesi için, örneğin Bursa'nın bekletilen 1/25 bin planı ve imar planları güncellenmeli, ihtiyaç olan planlar aciliyetle yapılmalıdır. Deprem riski envanteri çıkarılarak gerekli güçlendirilmelere ivedilikle başlanmalıdır" dedi.
Bu arada, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 184. maddesi uyarınca kaçak yapı olan binalara malzeme verenlerin suçlu duruma düşürülmesinin de uygulanması mümkün olmayan bir madde olduğuna dikkat çeken İlhan Oral, "Bu yeni TCK'nın inşaat malzemeleri ile alakalı hükmü şu anda uygulanamıyor. Ancak 2004 yılının Ekim ayından bu tarafa kaçak yapıya malzeme verdiği için hakkında kamu davası açılan bulunmuyor. Alt yapıyı ve idari düzenlemesi olmadan kanun çıkartmanın bir anlamı olmuyor. Kanun uygulanabilir değildir. Bu ağır ve uygulanamaz maddenin yeni 1 Haziran'daki TCK uygulamasında düzeltilmesi faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.