Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, tarihi dokunun yenilenmesi ve korunmasına yönelik tescilli taşınmaz kültür varlıkları için toplam 70 proje için 5.1 milyon YTL kredi verdiklerini bildirdi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, TOKİ'nin fakir aileleri kira öder gibi ev sahibi yaptıktan sonra tarihi değerlerin korunması ve yaşatması içinde atağa geçtiğini belirtti. Tarihi dokunun yenilenmesi ve korunmasına yönelik tescilli taşınmaz kültür varlıkları için 2005 yılından itibaren proje getiren herkese kredi verdiklerini belirten Bayraktar, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla imzalanan protokol gereği 2005 yılından itibaren dönem dönem tarihi binaların yok olmaktan kurtarılması için kredi başvurusu yapıldı. Her proje için keşif bedelinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 75 bin YTL olmak kaydıyla kredi açıldı. Toplam 10 yıl vadeli krediye, yıllık yüzde 4 faiz uygulanıyor. Kredi miktarı ise, her yıl yeniden belirleniyor. 75 bin YTL'yi aşmayacak kredinin yüzde 15'i, gerekli teminatlar alınarak avans olarak ödenebiliyor. Kredinin geri ödemesi, son hakedişin ödenmesinden 3 ay sonra başlıyor. Kredinin amacı dışında kullanılması, taşınmazın elden çıkarılması halinde borcun peşin ödenmesi gerekiyor"dedi.
Bayraktar, söz konusu krediyi kullanmak için, TOKİ'ye yazılı olarak başvurulması gerektiğini, başvuruda, onarılacak eserin Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu tarafından onaylanmış rölöve ve restorasyon raporu, onaylanmış projeye göre düzenlenmiş keşif raporu ve iş programı olması gerektiğini belirterek, Bakanlık ve TOKİ uzmanlarının birlikte yapacağı yerinde inceleme sonucunda, başvuru sahibinin ekonomik durumu da dikkate alınarak kredi talebinin değerlendirildiğini vurguladı.
Restorasyon için kredi verilmesi uygulamasının 2005 yılında başlatıldığına dikkat çeken Bayraktar, şunları kaydetti:"2005 yılından buyana 4 kez tescilli tarihi yerler için kredi başvurusu açıldı. Bu dönemlerde toplam 70 projeye 5.1 milyon YTL kredi verildi. Bu projelerden 19 tanesi tamamlandı. Kredilendirilen projeler arasında, Safranbolu, Çanakkale, Nevşehir-Ürgüp, İstanbul-Kuzguncuk, Eyüp, Yeniköy ve Arnavutköy; Bursa, Çanakkale, Ordu, Bartın, Mersin'de tarihi evler bulunuyor."
İHA