HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tuna susuz kaldı

Uluslararası deniz ticaret yolu olan Tuna Nehri, tarihinin en kurak dönemlerinden birini yaşıyor.

Tuna susuz kaldı

Volga’dan sonra Avrupa’nın en uzun ikinci nehri olan Tuna’da su derinliği o denli azaldı ki, onlarca yük gemisi, nehrin belli noktalarında demir atıp yağmur yağmasını beklemeye başladı. Nehrin Sırbistan-Macaristan sınırına denk gelen bölgesinde, bu bekleyişi sürdüren yaklaşık 80 gemi bulunuyor. Kargo şirketleri şimdiden büyük kayıplar açıkladı.

Santrallar durabilir

Almanya’nın Karaorman bölgesinde başlayıp 10 ülkeyi katederek Romanya’nın Sulina Limanı’ndan Karadeniz’e dökülen Tuna’da aşırı kuraklıktan kaynaklanan başka sorunlar da var. Sırbistan’da enerji besleme devreleri düşük seviyede çalıştırılabiliyor ve santrallar birkaç gün içerisinde tamamen durdurulabilir.

Romanya, Bulgaristan, Macaristan gibi ülkelerde hasat tehlikede. Çek Cumhuriyeti, 1775’ten bu yana en kurak yılını yaşıyor. Meteoroloji uzmanları bölgenin Ağustos ayı ortalamasından bile daha düşük yağış almasının nedenini açıklayamıyor. Uzmanlar, bir süre daha yağış olmayacağı görüşünü savunuyor.

Yağmur bekliyoruz

‘Danube’ adlı özel gemi taşımacılığı şirketinin sahibi olan Branko Savic, “Bu bir felâket. Tuna’da gemi trafiği neredeyse tamamen durdu. Acil olarak çok yüksek düzeyde su, yağmur ya da kar erimesi bekliyoruz ki durum normale dönsün” şeklinde konuştu. Nehirde kalan bir geminin kaptanı Anton Balasz ise “Gemi kaptanlığı yaptığım yıllar boyunca, bu kadar şiddetli bir kuraklık yaşandığını anımsamıyorum” dedi. Bu arada suyun derinliği azaldığı gibi, nehrin yatağı da kimi yerlerde aşırı daraldı. Örneğin Bulgaristan’da nehir yatağı 1941’den bu yana ilk kez bu kadar daraldığından, gemiler, yatağın görece geniş olan yerlerinde bekletiliyor.

Geçtiği ülkeler
ALMANYA, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, Moldova, Ukrayna

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler