HABER

Türbin 'sürüsüyle' Gulf Stream'de elektrik avı

ABD'li mühendisler inşaatını tamamlamak üzere oldukları bir dizi türbin vasıtasıyla Gulf Stream akıntısından elektrik sağlamayı planlıyor.

Türbin 'sürüsüyle' Gulf Stream'de elektrik avı

Lakshmi Sandhana

BBC, Teknoloji Bölümü

Atlantik Okyanusu'ndaki Gulf Stream akıntısı, güney yarımkürenin sıcak sularını İngiltere kıyılarına taşıyarak iklimini çok daha ılıman hale getirmesiyle bilinir.

Ama yakında Gulf Stream bundan daha önemli bir şöhrete sahip olabilir.

Okyanusun derinlerinde bir nehir gibi akan su kütlesi, muazzam bir enerji deposu demek.

ABD'li bilim adamları inşaatını tamamlamak üzere oldukları bir dizi türbin vasıtasıyla Gulf Stream'den elektrik sağlamayı planlıyor.

Niagara Şelaleleri'nden akan suyla kıyaslandığında yaklaşık 21 bin kat daha fazla enerji yüklü olan Gulf Stream, tahminlere göre Florida eyaletinin elektrik ihtiyacının üçte birini karşılayabilecek potansiyele sahip.

Embry-Riddle Aeronautical University öğretim görevlisi Profesör Darris White, ''Gulf Stream akıntısının hidrokinetik gücü 1 milyonu aşkın evin elektrik ihtiyacını görür.'' diyor.

Söylemesi kolay, fakat bunu başarabilmek için okyanusun 1200 metre derinliğinde akıntının enerjisini elektriğe dönüşterecek türbinleri yerleştirmek gerekiyor.

Ancak tek zorluk bu değil. Gulf Stream akıntısının hızlandığı ve güçlü aktığı seyir rotası mevsimden mevsime ve hava koşullarına göre değişebiliyor.

Dolayısıyla Gulf Stream'den tam kapasite enerji sağlayabilmek için hareket kabiliyeti olan ve akıntıyı takip eden türbinler kurmak icap ediyor.

Profesör White, bu türbinlerin okyanus dibinde akıntıya göre yönlendirilişini nerede yiyecek varsa topluca oraya meyleden bir balık sürüsüne benzetiyor.

Prototipi önümüzdeki 18 ay içerisinde tamamlanacak olan türbinlere suyun akış yönünü ve hızını saptayacak sensörler takılacak.

Aynı zamanda en son iletişim teknolojisi kullanılarak türbinlerin kendi aralarında akıntının yeri ve yönü hakkında 'birbirlerini bilgilendirmesi' planlanıyor.

Bu 'türbin sürüsü', deniz dibinde belirli bir sahaya demirlemiş halde mi kalacak, yoksa seyyar bir mekanizmayla daha geniş bir bölgede hareket etmesi mi sağlanacak henüz karar aşamasındaki konulardan.

En Çok Aranan Haberler