HABER

Türk halkı 3G'yi sevdi

Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, 3G'de 5 milyon kayıtlı aboneleri ve 2,5 milyon aktif kullanıcıları olduğunu söyledi.

Öztürkler, Türk halkının 3G'yi sevdiğini, kayıtlı 5 milyon abone ve aktif 2,5 milyon kullanıcının bunun ispatı olduğunu ifade etti.

2009 yılında 2 milyar TL'lik lisans ve altyapı yatırımı yaptıklarını vurgulayan Öztürkler, yatırım yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

-EN ÇOK GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME SUR'DA-

Öztürkler, müşterilerinin kullanım faydası olarak diğer ülkelerden eksiği bulunmadığını, Türkiye'de 3G alanında kullanılan HSPA Plus teknolojisinin dünyada sadece 13 ülkede kullanıldığını belirterek, şunları söyledi:

''3G'nin geç gelmesinin avantajı, en iyi teknolojiyi Türk milletine daha süratli getirmemiz oldu. Bu açıdan çok olumlu. Bugün HSPA Plus'ta 22 megabite varan hızlara ulaşıyoruz. Bunları genelde kamuya açık kapalı alanlarda, örneğin alışveriş merkezlerinde uygulamaya alıyoruz. En son uluslararası test sonuçlarına göre İstanbul'da 5 megabit ortalama hızlara net olarak ulaşıyoruz. Siirt'in ve Hakkari'nin bir köyünde günde 40 gigabit data (veri) kullanımı var. Bu, müthiş bir şey. Önemli olan şey bunu kitlesel bir ürün haline getirmektir, bunun gerçekleştiğini görüyoruz. Hem abone sayılarından, hem de kullanımdan. Türkiye genelinde en çok görüntülü görüşme Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yapılıyor, İstanbul'da değil. Anadolu'nun her yerine yayılıyor.''

3G teknolojisinin 2009 yılı temmuz ayında uygulamaya geçirildiğini hatırlatan Öztürkler, ''Şebekelerimizde veri trafiği 5 kat arttı. Bu trafiğin yüzde 70'ini 3G'de taşıyoruz'' dedi.

-YENİ FIRSATLAR-

İletişim sektöründe önemli fırsat alanları bulunduğunu ifade eden Öztürkler, şunları kaydetti:

''Bu noktada Maliye Bakanlığı ve Türkiye'nin bütçesel öngörüleri dikkate alındığında bence aşamalı bazı fırsatlar değerlendirilecek. Hatta yakın zamanda yapabileceğimizi düşündüğüm fırsatlardan bir tanesi makineden makineye kurulan iletişimde kullandığımız sim kartlarla ilgili vergilerdir. Sim kartları biz artık sadece cep telefonlarında değil, makinelere de koyuyoruz. Yeraltındaki borulardan geçen suyun debi miktarını ölçen cihazlar, sim kartlar vasıtasıyla kaçağı iletebiliyor. Hayvancılıkta ve tarımda kullanıyoruz. Tavuk çiftliklerinde ışığı, nemi ve sıcaklığı kontrol eden, değişen dereceleri bildiren, üreticilerin tedbir almalarını sağlayan çözümler üretiyoruz. Seracılıkta da benzer uygulamalar var, bunlar çok önemli.''

AA

En Çok Aranan Haberler