Türkiye, 1995 tarihinde Avrupa Birliği ile imzaladığı Gümrük Birliği anlaşması gereği yürürlüğe giren Avrupa Birliği mevzuatının uyumu kapsamında, ürünlerin insan ve çevre sağlığı açısından güvenli olduğunun garanti edilmesi için "CE işareti" taşıması zorunluluğu taşıyor.
2001 yılında yürürlüğe girmesi öngörülen bu uygulama gecikmekle birlikte artık; hem iç pazar, hem de Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen ürünler için geçerlilik taşıyor.
Ürünlere "CE" işareti eklenmesinin koşulu ise; ürüne ilişkin teknik şartların yerine getirildiğinin "Onaylanmış Kuruluş" -Notified Body- olarak adlandırılan uzman, yetkin "Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları" (Test, Muayene veya Belgelendirme) tarafından denetlenmesi ve belgelenmesi.
Bugüne kadar bu işlem sadece yurtdışındaki kuruluşlarda büyük maliyetlerle yapılıyordu. Bu aynı zamanda büyük zaman kaybı anlamına da geliyordu.
Türk Loydu; belgelendirme ve muayene kuruluşu olarak faaliyet alanında yer alan ürün gruplarında "Onaylanmış Kuruluş" olmak üzere 1999 yılında başladığı uzun ve engellerle dolu süreci başarı ile tamamladı ve Avrupa Birliği komisyonundan NB 1785 numaralı kimlik numarası ile yetkiyi eline aldı. Böylece, faaliyet alanında yer alan ürünlerde ilk ulusal "Onaylanmış Kuruluş" oldu.
ONAYLANMIŞ KURULUŞ'UN TÜRKİYE'DE OLMASI NEDEN ÖNEMLİ
Türk Loydu; bu hizmeti yurtdışındaki benzerlerine göre daha uygun fiyata verebilecek, tüm üretim süreçlerinde yer alan uzman değerlendirmelerini ulusal kaynaklarını kullanarak gerçekleştirecek, zaman kaybını ortadan kaldıracak.
Ayrıca, istihdam artışına imkan verecek böylelikle ulusal insan gücü kullanılarak kaynakların yurt içinde tutulmasına imkan sağlayacak.