HABER

Türkiye ve AB Sınır Yönetimi Projesi Kapanış Konferansı

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger: - "AB ve Türkiye, Türkiye'nin sınır güvenliğinin güçlendirilmesinde ortak menfaatlere sahip" - "Türkiye'nin komşusu ülkelerdeki istikrarsızlıklar git gide hızla büyüyen sıkıntıları beraberinde getirmektedir"

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, son dönemlerde yasa dışı sınır geçişlerinin artmasının Türkiye'nin güvenliğini tehdit ettiğini ve AB'nin sınır güvenliği sistemine baskı yarattığını belirterek "AB ve Türkiye, bu bağlamda Türkiye'nin sınır güvenliğinin güçlendirilmesinde ortak menfaatlere sahip." dedi.

AB ve Türkiye'nin finanse ettiği Sınır Yönetiminin Yerel Seviyede İdari Kapasite Artırımına Yönelik Teknik Yardım Projesi'nin kapanış konferansı Ankara Sheraton Hotel'de yapıldı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, konferansta yaptığı konuşmada, sınır yönetiminin önemli bir rol oynadığını, bunun göç, güvenlik, ticaret ve ulaştırma alanına katkıda bulunduğunu kaydederek, "Açık ama güvenli sınırlar tüm ilgili paydaşların tam koordinasyonu ve iş birliğiyle sağlanabilir. Sadece sınır polisi ya da gümrük hizmetleri değil, mülki idarenin katılımı da önemlidir." dedi.

Söz konusu projenin koordinasyon ve iş birliğine önemli katkı sağladığına işaret eden Berger, "Coğrafi konumu dolayısıyla Türkiye uzun süreli ve zorlu sınırlara sahiptir. Kontrol edilmesi gereken bir giriş noktası vardır. Türkiye'nin komşusu ülkelerde, istikrarsızlıklar git gide hızla büyüyen sıkıntıları beraberinde getirmektedir." diye konuştu.

Berger, son dönemlerde yasa dışı sınır geçişlerinin artmasının Türkiye'nin güvenliğini tehdit ettiğini ve AB'nin sınır güvenliği sistemine baskı oluşturduğunu vurgulayarak, "AB ve Türkiye, bu bağlamda Türkiye'nin sınır güvenliğinin güçlendirilmesinde ortak menfaatlere sahip." ifadelerini kullandı.

Sınır yönetiminin işlemesi için kapsamlı eğitimler ve sofistike ekipman ve altyapının gerektiğini belirten Berger, bu kapsamda AB'nin Türkiye'ye 360 milyon avro tahsis ettiğini ve bunun sınır yönetimi alanına verilen önemin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Berger, Suriye krizinin sınır yönetimine yeni bir boyut eklediğine işaret ederek, "AB-Türkiye geri kabul anlaşmasının imzalanması ve vize serbestisi için diyaloğun başlatılması gelecek vaat eden kilometre taşlarıdır." ifadesini kullandı.

Mülki idare amirlerinin sınır yönetiminde büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Berger, bu projenin Türkiye'de 80 ilden yaklaşık 500 mülki idare amirine ulaştığını kaydetti.

Konferansa, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Göç Diyalogları ve İş Birliği Direktörü Marjin Pluim, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Selim Uslu da katıldı.

En Çok Aranan Haberler