HABER

"Türkiye'de gelişmeye direnen kesim var"

"Türkiye'de gelişmeye direnen kesim var"

KARABÜK (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 17 ilde yeni üniversite kurulmasına karşı çıkanların bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de gelişim ve değişime yıllar yılı direnmeyi marifet kabul eden bir zihniyet var. Bunlar Türkiye'nin önünde engel teşkil ediyorlar" dedi.

Hak-İş Konfederasyonu tarafından Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Karabük Teknik Eğitim Fakültesi'nde Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında düzenlenen "Mesleki Eğitim, Mesleki Yeterlilikler ve Ray Teknolojisi Uluslararası Sempozyumu", Milli Eğitim Bakanı Çelik'in katılımıyla başladı. Sempozyuma Bakan Çelik'in yanı sıra Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Avrupa Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini ile çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Çelik, sempozyumda yaptığı konuşmada, 5 Nisan 1994'te Türkiye'nin ekonomik krizle sarsıldığını, oysa bugün Karabük'e, KARDEMİR'e yeni yatırımların yapıldığını ifade etti. KARDEMİR'in 1 YTL karşılığında özelleştirildiğini, hatta "Elimizden çıksın da ne olursa olsun" denildiğini hatırlatan Çelik, bugün yatırımların yapıldığı KARDEMİR ile gurur duyulması gerektiğini belirtti. Türkiye'de her alandaki güzelliklerin Karabük'te de kendini gösterdiğini ifade eden Çelik, ancak bazılarının bu güzellikleri görmemek konusunda ant içtiklerini söyledi. Bazı insanların değişime karşı müzmin muhalif olduklarını belirten Çelik, "17 yeni üniversite açılmasına ilişkin yasa tasarısı TBMM'nin gündeminde. Umut ediyorum ki mayıs ayı içerisinde bu kanun çıkar ve Karabük Üniversitesi de resmen kurulmuş olur. Yeni üniversiteler kurulmasını istemeyenler var. Türkiye'de gelişim ve değişime yıllar yılı direnmeyi marifet kabul eden bir zihniyet bulunuyor. Bunlar Türkiye'nin önünde engel teşkil ediyor. ODTÜ ve Hacettepe kurulduğu zaman Ankara ve İstanbul üniversitelerinin o zamanki yöneticileri, 'Bunlar baraka üniversitesidir' demiştir. ODTÜ ve Hacettepe şimdi Türkiye'nin medarı iftiharı üniversiteleri değil mi? 1957'de merhum Milli Eğitim eski Bakanı Tevfik İleri, Atatürk Üniversitesi'ni Erzurum'da kurduğu zaman, o günkü gazetelerde Tevfik İleri için neler söyleniyor. Ama tarih Tevfik İleri'yi haklı kıldı ve Tefik İleri yaptığı bu hizmetlerin karşılığında Yassıada'da müebbede mahkum edildi. Zihniyet bu işte. Ama bugün Atatürk Üniversitesi, bütün Türkiye'ye öğretim üyesi yetiştiren nadir üniversitelerden biridir. Erzurum'un hayat damarıdır. Bunu anlamakta zorlananlar var" diye konuştu.

"Eğitime Yüzde 100 Destek" kampanyası çerçevesinde iş adamlarından 2.5 katrilyon lira toplandığını dile getiren Çelik, "Kerameti kendinden menkul bir gazete, 'Bu 2.5 katrilyon lirayı Hüseyin Çelik ne yaptı?' diye yazmış. Pikniğe gittim onunla" diyerek tepki gösterdi.

İş adamlarının kampanya çerçevesinde kendilerinin hizmetlerde bulunduğunu söyleyen Çelik, "Türkiye'de bunu bile eleştirenler, içine sindiremeyenler var. Biz başarılı olmasak, keyiflerinden oynayacaklar. Bu zihniyeti anlamakta güçlük çekiyorum. Kendi yumurtasını pişirmek için komşusunun evinin yanmasını isteyenler var. Maalesef Türkiye'de böyle bir zihniyet var. Ama, bu üniversiteler kurulacak ve göreceksiniz, gerek devletin, gerekse iş dünyasının katkılarıyla, illerimizin meseleye sahip çıkmasıyla kendi ayakları üzerinde duracak ve yoluna devam edecekler" dedi.

Türkiye'nin kalkınmasının, akademik liselere öğrenci doldurmakla olmayacağını kaydeden Çelik, mesleki ve teknik eğitimin önünde çeşitli engeller, üniversitelere girişte sıkıntılar bulunduğunu belirterek, bu mazeretin arkasına sığınılamayacağını söyledi.

"TÜRKİYE, AVRUPA'DA HIZLI TREN ÜRETEN SEKİZİNCİ ÜLKE OLACAK"

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu ise, ray teknolojisi konusunda KARDEMİR'in ve TCDD'nin örnek bir işbirliği içinde olduğunu söyledi. Konfederasyona bağlı Çelik-İş Sendikası'nın KARDEMİR'de yetkili sendika olduğunu hatırlatan Uslu, Sendika-İşveren ayırımı gözetmediklerini, 10 yıl önce 1 lira sembolik bedelle fabrikayı alarak kapatılmasını önlediklerini kaydetti. Karabük gibi cumhuriyetin gelişmesine katkı veren bir kentin 1990'ların ortasında göç verdiğini ifade eden Uslu, "Ama bugün Karabük 70. yılını kutluyor. Karabük'ün bugünkü kazanımlarıyla haklı olarak gururlanıyorum" şeklinde konuştu.
KARDEMİR'in ray ve profil haddehanesi kurduğunu belirterek, Türkiye'deki demiryolu çalışmalarına dikkat çeken ve şehir içi ulaşımlarda da raylı sistemlerin kullanıldığını vurgulayan Uslu, "Türkiye'nin demiryolu sisteminin yenilenmesi, yeni demiryolu alanlarının olması, istihdam sorununun çözümüne de çok ciddi katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Bu potansiyelin eğitimle desteklenmesi gerektiğini belirten Uslu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, iş dünyasının ihtiyacı olan nitelikli eleman yetiştirme konusunda ciddi projeleri bulunduğunu kaydetti. Türkiye gibi okul kültürüne sahip bir ülkede hala eğitimin sorunlarının tartışılmasının üzücü olduğunu ifade eden Uslu, eğitim konusundaki yapay tartışmalarla zaman kaybedilmesinin stratejik bir hata olduğunu söyledi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, Ankara ile Eskişehir arasındaki hızlı trenin ilk deneme sürüşünün 23 Nisan'da yapılacağını kaydetti. Hattaki trenlerin 250 kilometre hıza ulaşabileceğini söyleyen Karaman, Adapazarı'nda hızlı tren üretim çalışmalarının bulunduğunu, Türkiye'nin Avrupa'da hızlı tren üreten sekizinci ülke olacağını ifade etti. Büyükşehirlerdeki banliyö tren sistemlerinin yenilendiğini belirten Karaman, vagondan vagona geçilebilecek yeni trenlerin kullanılacağını söyledi. Karaman, demir yollarında yapılan çalışmalar sonucunda gerek yolcu, gerekse yük sayısının artırıldığını kaydetti.

Demiryolu ulaşımının temiz enerjiyle yürüdüğünü, bunun da küresel ısınmaya karşı önemli olduğunu vurgulayan Karaman, dünyada demir yollarına 25 yılda 1 trilyon dolarlık yatırım yapılmasının öngörüldüğünü, bunun 100 milyar dolarlık kısmının raylarla ilgili olduğunu belirterek, "Bu nedenle, KARDEMİR'in ray üreticisi olmasını istiyoruz. KARDEMİR'i her koşulda destekleyeceğiz" diye konuştu.

Karaman, 59. Hükümet döneminde demiryollarına yapılan yatırımların yüzde 500 arttığını bildirerek, Türkiye'nin çağın gerektirdiği ray ve hatlar kullanılarak, demir ağlarla örülmeye başlandığını, Türkiye'nin yılda 100 bin ton raya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bakan Çelik konuşmasının ardından Karabük'ten ayrılırken, sempozyuma devam edildi. Sempozyum, yarın yapılacak "Türkiye'de raylı sistemler, yatırımları ve sektörün iç gücü ihtiyacı", "Türkiye'de demir çelik sektörü ve KARDEMİR", "AB ve Türkiye'de mesleki yeterlilik" konulu oturumların ardından sona erecek.

En Çok Aranan Haberler