Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yalçın Tekol, insanların tuzsuz gıda tüketememelerinin nedeninin bu maddeye olan bağımlılıklarından kaynaklandığını söyledi.
Tekol, yaptığı açıklamada, Amerikan Psikiyatri Derneği'nin belirlediği bağımlılık yapıcı kriterler ile tuzun özelliklerini karşılaştırarak bu maddenin insanlarda bağımlılık yaptığını ortaya çıkardığını kaydetti.
Tekol, şöyle devam etti: "Alkol, sigara ve diğer maddeler gibi tuz da bir süre kullanıldığında bağımlılık yapıyor. Üstelik bunun için aşırı tüketime de gerek yok. Yemeklere, ekmeklere katılan miktarlar bile bağımlılık oluşturabiliyor. İnsanların tuzsuz gıda tüketememesinin nedeni de bu maddeye bağımlı olmalarından kaynaklanıyor. Bu nedenle bebekleri ve çocukları tuzdan uzak tutarak bağımlı olmalarının önüne geçmeliyiz. Tuz yiyeceklerin kendine özgü güzel tatlarını da bastırmaktadır."
Tuz tüketilmemesinin vücuda zararının olmadığına dikkati çeken Tekol, "Vücudun tuz dengesini sağlayan aldesteron adlı bir hormon var. Dışardan tuz alındığı zaman bu hormonun salgılanması baskılanıyor. Yani vücut dışarıdan ne kadar fazla tuz alıyorsa aldesteron hormonu o kadar eksik oluyor. Tuzlu yiyen insanların aniden terlemeleri ve çok tuz kaybetmeleri durumunda da vücutlarında yeterli oranda aldesteron hormonu olmadığı için tuz kaybını dengeleyemiyorlar. Kramplar da bu nedenle oluyor."