Bu yıl uygulanan üniversite yerleştirmeleri sonucunda 500 bine yakın adayın açıkta kaldığını belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, öğrencilerin ek yerleştirme dönemindeki bölümleri dikkatle inceleyerek tercih yapmaları gerektiğini söyledi.
Öğrencilerin, bir senelerini boşa harcamayarak, ek yerleştirme döneminde tercih yapmaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, "Tercih hatası yapanlar ya da ilk tercihte sadece istediği yere yerleşmek isteyen adaylar, az tercih yapıyor ve sonuçta da bir yere yerleşemiyorlar. Bu sene ÖSYM'den aldığımız bilgilere göre 500 bine yakın öğrenci bir programa ilk etapta yerleşemedi. Ancak bu öğrenciler, bir senelerini boşa harcamayarak, ek yerleştirme döneminde daha bilinçli şekilde istedikleri program ve üniversitelere göre boş programlardan tercih yapmalılar. Bir yıl daha beklemek insan hayatında çok büyük bir kayıp. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu birçok programda az da olsa açık kontenjan oluyor” şeklinde konuştu.
"BİR AN ÖNCE HAYATTA YOL ALINMASI GEREKİR"
Öğrencilerin mezun olduktan sonra rahatlıkla iş bulacakları bölümlerde de boş kontenjan kaldığını ifade eden Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, "Bir üniversite açısından Tıp, Eczacılık ve Mühendislik gibi bölümleri kurmak kolay değil. Bu bölümlerdeki kontenjanların boş kalması hem üniversite hem de öğrenciler için ciddi bir kayıp. Ayrıca bu programlardan mezun olan öğrenciler, sorun yaşamadan iş buluyor. Çalışmak isteyen gençlerimiz, bir yıl daha boş geçirmeden ya da dershanelerde zaman harcamadan tercih yapmalı” diye konuştu.
İkinci kez girilen sınavda alınan puanların, yüzde 90 oranında bir yıl önce girilen sınavdan daha parlak olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Üçtuğ, "Sadece küçük bir kesim puanını bir sene sonra ciddi bir oranda yükseltiyor. Öğrencilerin büyük bir oranı, ilk yıl elde ettiği puanı yükseltemiyor ve ilk sene istemediği üniversite ve bölümü, ertesi sene tercih etmek zorunda kalıyor. Sınav günü yaşanan bir şanssızlıktan dolayı düşük puan alınmamışsa, ilk sene bir yere yerleşilmesi ve bir an önce hayatta yol alınması gerekir” ifadelerini kullandı.
YURT EKİM AYINDA HAZIR
İstanbul dışındaki şehirlerden İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'ni tercih etmeyi düşünen öğrenciler için üniversite yurdunun Ekim ayında kullanıma açılacağı müjdesini veren Prof. Dr. Üçtuğ, "Geçen senelere göre İstanbul dışından gelen öğrenci sayımızda ciddi artışlar yaşandı. Geçen sene 300 civarında olan İstanbul dışından gelen öğrenci sayımız, bu sene 600'ü geçti. Ayrıca yabancı öğrenci sayımızda da ciddi artış var. Türkiye'de en çok yabancı öğrenci alan üniversitelerden biri haline geldik. Bu sene üniversitemize yaklaşık 200 yabancı öğrenci kaydı bekliyoruz” dedi.
BURS FONU OLUŞTURULDU
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nin araştırma üniversitesi olma yolunda ciddi adımlar attığını ve bu yıl içerisinde TÜBİTAK'tan en çok proje alan üniversite olduğunu söyleyen Prof. Dr. Üçtuğ, öğretim kadrolarının çok güçlü olduğunun altını çizdi. Özellikle araştırmanın yoğun olduğu alanlarda akademik kadrolarının çok güçlü olduğunu ifade eden Üçtuğ, Türkiye'de çok görülen bir durum olmamasına rağmen Hukuk'ta bile TÜBİTAK'a proje başvurusunda bulunduklarını söyledi. Kontenjanlarının yüzde 90'ının burslu olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, Tıp, Eczacılık ve Hukuk gibi çok talep gören bölümlerde iyi eğitim almak isteyen ancak kısıtlı imkanları olan öğrencileri destek olduklarını belirtti. Ayrıca bu sene ilk kez burs fonu oluşturduklarını belirten Yıldırım Üçtuğ, "ÖSYM ile verdiğimiz burslar dışında okumakta olan öğrencilerimize öğrenimleri sırasında destek olmak amacıyla bütün bileşenlerimizin katıldığı bir burs fonu oluşturduk. Bu fon aracılığıyla yurt, ihtiyaç, kitap ve yemek gibi çeşitli burs destekleri sağlıyoruz” dedi.
ÖZGÜR VE DEMOKRATİK ÜNİVERSİTE
Öğrencilerin, üniversiteye geldikten sonra kendilerini her alanda özgürce geliştirebilmeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Üçtuğ, Hyde Park'taki Konuşmacı Köşesi'nden esinlenerek okullarında Yazıcılar Köşesi oluşturduklarını söyledi. Öğrencilerin her türlü fikirlerini Yazıcılar Köşesi'nde özgürce dile getirebildiklerini belirten Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, "Öğrencilerimiz birbirlerinin görüşlerine saygı duymak koşuluyla Yazıcılar Köşesi'nde görüşlerini ifade edebiliyor. Kimse bir başkasının oraya ne yazdığına ve astığına karışmıyor” şeklinde konuştu. (İHA)