HABER

Utangaçlık bel ve boyun ağrısını tetikliyor

Uzmanlar, alınganlık, stres, karar verememe gibi aşırı zihni yüklenmelerin bel ve boyun ağrılarını tetiklediğini söyledi.

BURSA (İHA) - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, öne eğilme, ağır kaldırma, bel üzerinde ani dönme hareketlerinin bel ağrısına sebebiyet verdiğini söyledi. Zihinsel yüklenmelerin bel ve boyun ağrılarını tetikleyici rolünün olduğunu anlatan Şahabettinoğlu, “Son zamanlarda bu konuda şikayetler arttı. Utangaç insanlar daha çok boynunu büktüğü için daha fazla ağrı çekebiliyor. Örneğin başkalarını affedememek, içine çok atan, algın ve hassas titiz, utangaçlık ve aşırı mükemmeliyetçi mizaçlarınız varsa dikkatli olun. Bu tür mizaçlar kişide boyun ve bel fıtığı gibi rahatsızlıkların oluşumunu tetikler” dedi.

“HER BEL AĞRISI FITIK DEĞİL”

Bel ağrısının dünyada doktora gitme şikayetleri arasında ikinci sırada geldiğini ifade eden Şahabettinoğlu, “Oldukça yaygın bir şikayet. 50 yaşına kadar gelen insanların yüzde 80’ininde hayatlarının belli döneminde muhakkak bel ağrısı çekebiliyor. Her bel ağrısı da bel fıtığı anlamına gelmiyor. Bel ağrısı olanların yüzde 10’unda fıtık çıkabilir. Genelde oldukça yaygın olarak görünen bir şikayet. Bel ve boyun ağrılarından korunmak için özellikle bunun sebebini oluşturan fiziksel ve zihinsel, yüklenmelerden sakınmak gerekir” diye konuştu.

“DİZLERİ BÜKEREK YÜK KALDIRIN”

Ağır yük kaldırılan işlerde çalışılmaması gerektiğini belirten Şahabettinoğlu, şöyle devam etti:

“Evde bir eşyayı kaldırırken bile dikkatli olmak lazım. Belden eğilmeden, dizleri bükerek, bacaklardan çökerek yükü kaldırmak gerekir. Aşağıya uzun süre bakmalı işlerden sakınmalıyız. Bilgisayar kullanmak en başta geliyor. Ayrıca resim ve seramik yaparken vatandaşlar, aşağıya uzun süre baktığı için boyna çok yük binebiliyor. Her yarım saatte bir birkaç dakika yaptığımız işe ara vermeliyiz. Yoksa bel ve boyun ağrılarından kurtulamayız” ifadelerini kullandı.

5 BİN YILLIK TEDAVİ

Elle tedavi olarak bilinen Maniplasyon yönteminden de bahseden Şahabettinoğlu, Türkiye'de bu işi uygulayan uzman sayısının iki elin parmaklarını geçemediğini ifade etti. Şahabettinoğlu, maniplasyon tedavisinin 5 bin yıllık bir tedavi olduğunu belirterek, “Türkiye, bu tedavi yöntemi konusunda diğer batılı ülkelerin çok gerisinde. Bizim ülkemizde bu tedavi yöntemini uygulayan uzmanların sayısı parmakla sayılabilir. Ama İngiltere'de bu sayı 16 bin. ABD'de ise bu rakam daha fazla. Ama bizde bu konuda fazla uygulama yok” dedi.

En Çok Aranan Haberler