KONYA (İHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç, Konya'da yaşanan olayın üzüntü verici olduğunu belirterek enkaz altından canlı olarak çıkartılan gencin kendilerini sevince boğduğunu söyledi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa'yı makamında ziyaret eden TBMM Başkanı Bülent Arınç, Konya ziyaretiyle ilgili açıklama yaptı. Konya'da yaşanan üzücü olayı yerinde görmek, başsağlığı dilemek ve yaralıları ziyaret etmek amacıyla kente geldiğini ifade eden Arınç, "Yaşanan olay nedeniyle üzüntümüz büyüktür. Olayla ilgili inceleme ve araştırma devam ediyor. Böyle olayların hemen arkasında duygusal olmak, her şeye tepki göstermek mümkündür. Biraz daha aklı selimle, daha sağduyulu ve soğukkanlı hareket ederek eksiklerimizi, yanlışlarımızı, ihmallerimizi daha iyi tespit etmek ve bunların giderilmesi için bundan böyle yapılması gereken ne varsa eksiksiz yapmak mecburiyetindeyiz" dedi. Bülent Arınç, Muhammed Kalem'in, 5.5 gün sonra enkazdan sağ olarak kurtarılmasının kendilerini sevince boğduğunu söyledi.
TBMM Başkanı Arınç, gazetecilerin Kıbrıs ile ilgili soruları üzerine, "Geçmiş dönemlerde Yunanistan, Avrupa Birliği üyesi olmuştur. Türkiye ise olamamıştır. Hatta olma iradesini bile güçlü bir şekilde göstermemiştir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği'ne müracaat etmiştir, yine Türkiye bunu önlemek adına çok ciddi işler yapmamıştır. Fakat Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, kendilerini Kıbrıs olarak takdim ediyor. 1 Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'ne girecektir. Türkiye'de 2004'ün son aylarında müzakere için tarih almaya çalışmaktadır. Bir taraftan Kıbrıs'ın birleşik Kıbrıs olarak Avrupa Birliği'ne girmesi gündemdedir. Girmediği takdirde Rum yönetimi girecektir ve Türkiye için veto hakkını kullanabilecektir. Türk kesiminde yaşayan vatandaşlarımızın ve soydaşlarımızın da Kıbrıs içerisindeki konumları münakaşa meselesi olacaktır. Bu sorunun çözülmesi mutlak bir gereklilik arz etmektedir" diye konuştu.
Kuzey Kıbrıs'taki seçimlerin demokratik bir biçimde olduğunu ifade eden Bülent Arınç, "Hükümet kuruldu ve güvenoyu aldı. Seçimlerin sonucu bize şunu gösterdi; Kıbrıs'ta yaşayan 200 bin soydaşımız bu sorunun çözülmesini istiyor. İkincisi ise partilerin mutlaka uzlaşarak bu işi çözmesini istiyor. O yüzden de yarı yarıya iktidara ve muhalefete milletvekili verdi. Şimdi uzlaşma ve sonuca gitme, önümüzde büyük bir gerçek olarak duruyor. Türkiye'de hükümet, Sayın Başbakan bu konuda dinamik davrandılar. Gerek Davos'daki görüşmelerde, gerekse Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaretlerinde yaptıkları görüşmelerde Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Türkiye'nin atak davranacağını, masaya oturacağını ve bu masadan sorun çözülmeden kalkmak istemediğini ortaya koydu. Bu bütün dünyada bir hareketlilik ve Türkiye lehine olumlu bir hava meydana getirdi. Türkiye'nin tavrı olumludur. Kuzey Kıbrıs'taki hükümetin tavrı da olumludur, Sayın Denktaş'ın tavrı da olumludur" dedi.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis'te Kıbrıs ile ilgili bugüne kadar 3 defa siyasi partilerin oy birliğiyle karar alındığını belirterek, "Şimdi bu gelişmelerde Meclis'in de bilgilendirilmesi isteği bulunmaktadır. Geldiğimiz nokta konusunda Meclis'in bilgilendirilmesinin ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Cuma günü Sayın Başbakan'la görüştüm. Meclis'e bilgi verilmesi gerektiğini, doğru olacağını belirttim. Kendileri de Meclis'i mutlaka bilgilendireceklerini belirttiler. Yurt dışı ziyaretlerinden döner dönmez Çarşamba günü Meclis'te Kıbrıs'la ilgili bütün gelişmeler Meclis'in bilgisine sunulacaktır. Bu sözü aldım" diye konuştu.