VAN (İHA) - Van Gölü'nde yaşayan endemik tür olan inci kefali balıklarının toplu ölümleri, Muradiye ilçesinde şaşkınlığa neden oldu. Yaklaşık 7 kilometrelik bölgeyi kaplayan ölü balıklardan yayılan kokudan dolayı mide bulantısı ve baş ağrısından duramadıklarını belirten köylüler, yetkililerden acil yardım istediklerini söyledi.
Van Gölü sahili ve Bendimahi Çayı, üreme dönemi olduğu için avlanması yasaklanan inci kefalı balıklarının toplu ölümüne sahne oldu. Kıyılara vuran ölü balıklar, geniş bir alanı kapladı.
Çürüyen balıkların kokusu yüzünden evlerinde kalamadıklarını kaydeden Karahan köyü sakinleri, soruna bir çözüm bulunmasını istedi. Köy sakinleri, "Evimizi terk edip nereye gideceğiz? Yetkililer bir salgın hastalık olmadan bu duruma bir çare bulsun. Bizi bu azaptan kurtarın. Çoluk çocuğumuzla birlikte hayati tehlike içerisindeyiz. Çocuklarımız kusuyor. Kimse doğru dürüst yemek yiyemiyor. Şimdi halimize kim çare bulacak? Yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz. Salgın bir hastalıkla karşı karşıyayız. Havalar ısındıkça sivrisinekler de çoğalıyor. Bu balıkların üzerinde dolaşan sivrisinekler evlerimize doluyor ve bizi ısırıyor. Balıkları korudukları gibi bizleri de koruyup kurtarsınlar" ifadelerini kullandı.
Van Gölü sahili ile Bendimahi Çayı boyuna vuran ölü balıkların arasında gezen köy muhtarı Seyfettin Şimşek, balıkların neden öldüklerini bilemediklerini belirtti. Yaşanan balık ölümlerinin kendilerini üzdüğünü de ifade eden Şimşek, "Gündüz evden uzaklaşıp temiz hava soluyoruz fakat geceleri yatağımızda bile yatamıyoruz. Sahil ve çay kenarına vuran tonlarca balık ölüsünden dolayı 200 hane ve 2 bin nüfusu olan köy halkı perişanız. Evimizden çıkamıyoruz. Tarım yetkililerine durumu bir dilekçe ile bildirdim, hala birileri meraktan bile olsun gelip bakmadı" şeklinde konuştu.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, ölümlerin Bendimahi Çayı'ndaki su debisinin aniden çok fazla azaltılmasından kaynaklandığını belirtti. Prof. Dr. Sarı, "Dün ben de olay bölgesindeydim. Su debisi çok yüksekti, sulama amacıyla birden azaltınca balık ölümleri gerçekleşti. Azar azar kesilmiş olsaydı böyle ölümler yaşanmayacaktı. Kıyaya vuran balıkların bir bölümü ise kaçak olarak avlanan ancak satılamadığı için dereye dökülen balıklardır.
Muradiye Kaymakamlığı'nın devreye girmesiyle deredeki su debisi yükseltildi. Şimdi balık ölümleri tamamen durdu ve herhangi bir sıkıntı yok" dedi.