TRABZON (İHA) - Çayda özel sektörün devreye girdiği 1985 yılından sonra sistemin giderek oturduğu, ancak üretim izin belgesi bulunmayan ve kontrol edilmeyen bazı firmaların paketlere kuru çayın yanında çay çöplerini de ilave ederek piyasaya sürdükleri iddia edildi.
Çay Sanayicisi ve İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Başkan Yardımcısı Hayrullah Öztel, çay sektöründe özel sektörün yüzde 45, ÇAYKUR'un ise yüzde 55'lik pay sahibi olduğunu belirterek, çayda özel sektörün devreye girdiği 1985 yılından sonra sistemin giderek oturduğunu söyledi. Sektörde son yıllarda belirgin bir düzelme olmasına rağmen hala üretim izin belgesi bulunmayan fabrikaların bulunduğunu kaydeden Öztel, "Ayrıca birçok paketleme tesisinin de çayda kalitenin en büyük düşmanı olan çay çöplerini alarak harmanlayıp, paketlere doldurdukları zaman zaman tespit edilmektedir. Bunlarla mücadele yeterli ölçüde yapılmıyor. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere devletin ilgili organları, üretimin her aşamasında mutlaka denetim yapmalı, halkın sağlığıyla oynayanları tespit etmelidir" dedi.
Bu şekilde hareket eden firmaların piyasayı da olumsuz etkilediklerini belirten Öztel, "Bakıyorsunuz maliyeti 4 milyon lirayı geçen çay, piyasada 3 milyon liraya satılıyor. Bu ancak paketlere çay değil, atık doldurmakla olur. Bu durum sağlık açısından tehlikeli olduğu kadar hakkıyla çalışan sektördeki diğer işletmelere de yapılmış büyük bir haksızlıktır" diye konuştu.
Devletin görevinin çay üretmek değil ürünlerin vasıflara uygun olup olmadığını tespit etmek olduğunu dile getiren Öztel, devletin gerekli yaptırımları uygulaması gerektiğini ancak bu konuda kılını kıpırdatmadığını da ileri sürdü.