HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yardımcı Doçentlik düzenlemesi için YÖK adım attı! Şu an Yardımcı Doçent olanlar ne olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerdeki yardımcı doçentlik kadrosu ile ilgili sözlerinden sonra. YÖK'ten ilk açıklama geldi. Doçentlik ve Yardımcı Doçentlik kadroları ile ilgili olarak YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç kritik bir açıklama yaptı. Peki YÖK konuyla ilgili ne yapacak, halihazırda yardımcı doçent olanların kadrosu değişecek mi?

Yardımcı Doçentlik düzenlemesi için YÖK adım attı! Şu an Yardımcı Doçent olanlar ne olacak?

Üniversite çevrelerinde yardımcı doçentlik kadrosu ile ilgili kafalar karıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yardımcı doçentlik kadrosu ile ilgili YÖK'e yaptığı çağrı sonrası yardımcı doçentlik kalkacak mı, şu an yrd. doçent olanlar ne olacak tartışılmaya başlandı. Bugün YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve bir düzenleme için adım atıldığını belirtti. İşte yardımcı doçentlik ve doçentlik kadroları ile ilgili detaylar...

YÖK Başkanı Saraç, bir kurul oluşturulduğunu ve şu an yardımcı doçent olanlara olumsuz bir etki olmayacak şekilde düzenleme yapılması için çalışılmaya başlandığını açıkladı.

"Sayın Cumhurbaşkanımızın bu husustaki açıklamasından sonra aynı gün, yani dün bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verdik ve çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Çok yakın bir süre içinde konuyu zamana yaymadan somut bir önerinin oluşacağını burada söylemek isterim. Buradaki öncelik yardımcı doçentlik mevcut sistemdekilere hiçbir şekilde olumsuz etkisinin olmaması, bu yönde atılacak adımın yükseköğretim sistemine yeni bir soluk getirmesi. Sayın Cumhurbaşkanımızın da zaten bu husustaki sözleri bu yeni bir heyecan yeni bir soluk getirilmesi yönünde çok olumlu bir yönlendirmedir." Saraç, mevcut yardımcı doçentlerin hiçbir mağduriyet yaşamamaları ve kazanımlarını kaybetmemeleri için azami dikkat edileceğini söyledi."

YARDIMCI DOÇENT NEDİR? GÖREV SÜRESİ NE KADARDIR?

Yardımcı Doçent, üniversitelerde öğretim üyesi kadrosunda görev yapan akademisyenlere verilen bir unvandır. Unvan, en az Doktora veya tıpta uzmanlık seviyesine sahip akademisyenlere üniversiteler tarafından verilir.

Yardımcı doçent atanmasından üniversitelerin kendi kriterleri olabileceği gibi bu şartların YÖK'ün belirlediği asgari kriterlerin altında olmaması gerekiyor. YÖK'ün yardımcı doçent atanma kriterleri; adayın akademik çalışmalarının, doçent veya profesör unvanına sahip 3 jüri tarafından değerlendirilmesini ve adayın başvurduğu alan ile ilgili fakülte, enstitü veya yüksek okul tarafından düzenlenen yabancı dil sınavından başarılı olmasıdır. Ancak üniversiteler, adaylardan, YÖK tarafından belirlenen bu şartların üzerinde ilave şartlar isteme hakkına sahiptir.

Yardımcı doçentliğin devam süresi mininum 2 yıldır. YÖK tarafından belirlenen maksimum süre ise 12 yıldır. Fakat bazı durumlarda 12 yılı geçen yardımcı doçentlik ünvanını sürdürülebileceğine dair mahkeme kararları vardır. Ayrıca yardımcı doçent unvanının devamı üniversitelerin senatosu tarafından verilen ilave bazı şartlara bağlı olabilir. Üniversite senatosu, belirli akademik katkılarda bulunması isteyebilir.

KİMLER DOÇENT OLABİLİR?

Doçent, üniversite akademik ünvanı olarak şu an yardımcı doçent ile profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir. Bu nedenle, yılda iki defa Üniversitelerarası Kurul başkanlığınca doçentlik sınavı açılmakta ve 3 ya da 5 kişiden oluşan jüri üyelerince adayın yaptığı çalışmalar incelenmektedir. Genelde branşa göre belirlenen asgari koşullar bulunmakta ve juri üyeleri tarafından bu koşulların sağlanıp sağlanmadığı öncelikli olarak kontrol edilmektedir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler