HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yıldırım: "TT ihalesinde usulsüzlük yoktur"

İSTANBUL (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom konusunda 1995'ten bu yana hep laf söylendiğini, fakat ciddi bir adım atılamadığını belirterek, "Türk Telekom ihalesi şeffaf şekilde pazarlıkla gerçekleştirilmiş, firma belirlenmiştir ve karar şu anda Rekabet Kurulu'ndadır" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İhlas Haber Ajansı'nı (İHA) ziyaret ederek, Genel Müdür Fevzi Kahraman'la görüştü. Samimi bir havada gerçekleşen ziyarette; Türk Telekom'un özelleştirilmesi başta olmak üzere güncel konular görüşüldü. Bakan Yıldırım, son günlerde havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler ve Türk Telekom'un özelleştirilmesinde gelinen nokta hakkında İHA'ya açıklamalarda bulundu.

Öncelikle, Hazerfen Havalimanı'nda 10 Temmuz 2005'te gerçekleştirilecek Ulusal Havacılık Şenliği'ne tüm İstanbul halkını davet eden Bakan Yıldırım, Türkiye'de sivil havacılıkta 20 Ağustos 2003'ten bu yana çok şeyin değiştiğini söyledi. Yıldırım, "O tarih bir milat. O tarihte biz bir şeye karar verdik. 'Türkiye'de bölgesel havacılığı başlatacağız' ve 'hava taşımacılığını yaygınlaştıracağız' dedik. THY'nin yanı sıra diğer şirketlere de tarifeli uçuş izni verdik. O günden bu güne sonuçlara baktığımızda çok çarpıcı şeyler görüyoruz. Örneğin şu anda iç hatlarda bu süre içinde taşınan yolcu sayısı 9.5 milyondan 14.5 milyona yükselmiş" dedi.

Bakan Yıldırım, bu yükselmede 2 şeyin göze çarptığını belirterek, "Biri; taşınan yolcuların yüzde 50'den fazlasının ilk defa uçağa binen insanlar olması. Bu projenin sloganı da 'her vatandaşımız uçağa binecek' idi. Diğeri ise, THY'nin bu uygulamadan olumsuz etkileneceği yönünde bir kuşku vardı. Bu da olmadı. Aksine THY, pazar payı kısmen gerilemesine rağmen taşıdığı yolcu sayısını önemli ölçüde artırmış oldu. Makul fiyatlara ülkenin birçok köşesine uçakla seyahat etme imkanı doğdu. Bu, ekonomiye çok ciddi bir katkı sağladı. Doğrudan ve dolaylı yollardan katkı sağlanmış oldu. Havadan gelen bir vergi sağlandı kamuya. Çeşitli kademelerde 6 bin 500 pilot, teknisyen ve uçuş görevlisine istihdam sağlanmış oldu" diye konuştu.

Gidilen bölgelerdeki havaalanlarının daha aktif hale geldiğini belirten Bakan Yıldırım, "O bölgenin ticaretine ciddi anlamda katkı sağlandı. Ulaşım imkanları arttığı için oradaki bölgelere canlılık sağlanmış oldu. Her yönüyle bir olumlu sonuç elde ettik ama bunun yanı sıra sorunlar da oldu. Uçak filosu kısa sürede çok fazla büyüyünce şirketlerin teknik eleman ihtiyacı açığı ortaya çıktı. Başlangıçta bazı yetersizlikler oldu fakat bunlar kısa sürede giderildi" dedi.

"KİMSE YAPILAN İŞİ KÜÇÜMSEMEYE KALKMASIN"

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, sektör temsilcileriyle el ele vererek tüm sorunları aştıklarını belirterek, "Bu sorun dediğimiz şeyler; daha iyisini yapmak, daha iyiye ulaşmak anlamında ifade edilen, dile getirilen hususlar. Biz de bu konuda sektör temsilcileriyle el ele vererek bu sorunları aşıyoruz. Son 2 yıldan beri yaptığımız bu faaliyetler, sivil havacılığa yurt genelinde dikkat çekmek ve sivil havacılığımızın sorunlarını yöneticiler ve teknik elemanlar bir araya gelerek belirlemek. Buradan çıkacak sonuçları biz, hükümetimiz olarak dikkate alıp daha iyi noktaya getirmek için gayret edeceğiz. Eğer bugün uçuş alternatifleri gelişmişse, birçok yere yeni seferler konulmuşsa bu, hükümetimizin verdiği desteğin sonucudur" diye konuştu.

Hükümetin, halkın hava ulaşımının getirdiği avantajlardan, konfor ve hızdan yararlanması yönünde hiçbir fedakarlıktan kaçınmadığını belirten Yıldırım, bu yönde vergilerin de indirildiğini söyledi. Yıldırım, yakıt fiyatlarının düştüğünü de hatırlatarak, yapılan tüm girişimlerden elde edilen sonuçtan Türk halkının yararlandığını belirtti.

Türk Telekom'un özelleştirilmesinde gelinen nokta hakkında bilgiler veren Bakan Yıldırım, "Türk Telekom; son 15 yıl içinde Türkiye'de çok konuşulup, sonuç alınamayan özelleştirme konusuna bir örnektir. Ülkemizde bir yandan enflasyon düşerken, bir yandan ekonomik istikrarı sağlama konusunda çalışmalar sürerken, bu tip uzun vadeli yatırımlar şüphesiz ekonomimizi ve ülke insanımızın refahı açısından da çok önemlidir. Bugüne kadar ne yazık ki Telekom'da 1995'ten bu yana hep laf söylenmiştir, maalesef ciddi bir adım atılmamıştır" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, hisse devri konusunun, 1 yıldır üzerinde çalışılan bir konu olduğunu belirterek, "Geçmiş dönemlerde bütün hususlar değerlendirilerek hukuk alt yapısı hazırlanmış ve sadece ulusal değil, uluslararası rekabet şartları sağlandığı için bugün kimsenin hayal edemediği bir rakama ulaşmış bulunuyoruz. Kimse yapılan işi küçümsemeye kalkmasın. Bu, Türkiye'nin büyük bir organizasyonudur" açıklamasında bulundu. Bu konuda hiçbir şekilde endişe duyulmaması gerektiğinin altını çizen Bakan Yıldırım, Türk Telekom'un 'Altın Hisse' uygulamasının devam ettiğini söyledi.

"TÜRK TELEKOM'UN KURUMSAL KİMLİĞİ DEVAM EDECEK"

Bakan Yıldırım, Telekom'un bugün olduğundan daha fazla insanı istihdam edeceğini belirterek, "Türk Telekom hissedar alacak, bu hissedarları da kanunlara göre çalışan bir şirket olacak. Türk Telekom'un kurumsal kimliği devam edecek. Türk Telekom bugüne kadar mevzuat sıkıntısıyla yaptığı sektörün geliştirilmesi konusundaki faaliyetlerini bundan böyle yeni oluşumla çok daha hızlı yapacak. Bugün olduğundan daha fazla insanımızı istihdam eder hale gelecek. Hisse devri, ülkemizin uzun vadeli sıcak para gelişinde önemli yabancı kaynak girişidir. Ülkemizin yönetimde geldiği istikrarı açık şekilde ifade etmektedir" dedi.

İhale ile ilgili başlangıçta bazı tereddütler oluşturulmaya çalışıldığını belirten Yıldırım, bu konuda herhangi bir sorun olmadığının da altını çizdi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "İhale kamunundur. İhale şeffaf şekilde pazarlıkla gerçekleştirilmiş, firma belirlenmiştir ve karar şu anda Rekabet Kurulu'nda. Daha sonra Bakanlar Kurulu'na gelecek.

Sırasıyla işlemler gerçekleştirilecek. İhale sürecinin bitmemesi diye bir şey söz konusu değil" diye konuştu.

Bakan Yıldırım, Türk Hava Yolları (THY) konusunda da şunları söyledi:

"Türk Hava Yolları kamuya zaten kısmen açılmış. Yaklaşık yüzde 25 mertebesinde halka arz edilmiş bir şirket. THY'de yine halka arz metodu taktik edilecektir. Metot yine aynı olacaktır. Halka arz şeklinde devam edecektir. THY son 2 senedir çok önemli gelişmeler kat etti. Filosunu yeniliyor. THY'nin bunan sonraki öncelikleri dış uçuş noktalarını artırmak ve iç bağlantıları kuvvetlendirmek olmalıdır. THY'nin, özel havacılık şirketleriyle rekabet etmek gibi bir düşüncesi olamaz. Yıllardan bu yana gelen şöhreti, böyle bir rekabeti gerektirmez. Gerek THY, gerek diğer şirketlerin hepsinin bu ülke insanına hizmet getirmesi için biz hakem görevimizi en iyi şekilde yapmaya devam edeceğiz. Son zamanlarda bazı gecikmeler çokça yaşandı. Bunun sebebi biliniyor. Bunları demokratik bir tepki olarak anlayışla karşılıyoruz ama bunun artık kuruma zarar verir hale gelmesi veya halkın hizmet almada zorlukla karşılanması hiçbir zaman hoş karşılanmaz. Kısa sürede bu konu halledildi."

Bu arada, Hicaz Demiryolu konusunda da açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "İsrail, Hicaz Demiryolu konusunda inisiyatif almak istiyor, 100. yıl kutlamalarını gerçekleştirme düşüncesinde olduklarını ifade ettiler. İlgili arkadaşlarımız, Suriye, Ürdün, Lübnan ve Suudi Arabistan'la görüşmelerini teknik düzeyde devam ediyor.

Hatta, Birleşik Arap Emirlikleri, hattın Dubai'ye kadar uzatılması talebinde bulundu. Bu görüşmeler, alt seviyede devam ediyor, belli bir noktaya geldiğinde kamuoyuna açıklanacaktır" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler