ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda Ziraat Odalarında köklü bir değişikliği öngören yasa tasarısı, CHP'nin de desteğiyle kanunlaştı. Oylamaya katılan 252 milletvekilinin tamamı 'Evet' oyu verdi.
Yeni yasa, Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği'nde önemli değişiklikler öngörüyor. Yeni yasaya göre, Ziraat Odaları meslek hizmeti görmenin yanı sıra, çiftçilerin müşterek ihtiyaçlarını karşılayacak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştıracak, çiftçilik mesleğinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlayacak, meslek mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılacak, meslek disiplini ve ahlakı kollayıp gözetecek, çiftçilikle iştigal edenleri mesleki hak ve menfaatlerini koruyacak. Yasaya göre ziraat odalarının merkez ilçeler dahil en az 14 muhtarlık çevresinde olan ilçelerde kurulabileceği hükmü getirilirken, bölgesinde tarım potansiyeli bulunmayan odalar kapatılacak ve akabinde de tasfiyesi mümkün olabilecek. Ayrıca yeni kurulan odaların delege ve organlarının bir sonraki seçime kadar devam edeceği hükme bağlanarak oda seçimlerinin her yerde aynı tarihlerde yapılması amaçlanıyor.
Yasayla çiftçilere danışmanlık hizmeti verilmesi ve bunun için gerekli danışmanlık merkezlerinin kurulması öngörülürken, ziraat odalarının AB ülkelerinde olduğu gibi temsil görevleri yanında çiftçilere hizmet veren kuruluşlara dönüştürülmesi de hedefleniyor.
Yeni yasayla 1984 yılından bu yana değişmeyen oda gelirlerinin temelini teşkil eden giriş ücreti ve yıllık aidat tutarları 1 milyon TL'den 50 milyon TL'ye çıkarılıyor. Bunların yanında oda ve birlik genel kurul toplantılarının iki yılda bir yapılması ve yönetim kurullarının 2 yıl içinde görev yapmalarının uzun dönem için strateji geliştirilmesine engel teşkil etitği ve faaliyetlerin önemli bir bölümünün genel kurul toplantılarına tahsis edildiği görüşüyle, oda ve birlik yöneticilerinin halen 2 yıl olan görev süreleri uzatılıyor.